Defensie vervangt 4- en 10-tonner-vrachtwagens (video)

10/07
2017
Het zijn de werkpaarden van Defensie. Al sinds de jaren ’80 vormen de 4- en 10-tonner-vrachtwagens de logistieke ruggengraat van de krijgsmacht. Maar na jaren trouwe dienst is het tijd voor deze iconen ‘om het stokje over te dragen’ aan eigentijdse krachten. Truck- en bussenfabrikant Scania gaat ze vervangen.

Een 'oude' 4-tonner ploegt door de modder van het Franse oefenterrein La Courtine.

Na de zomervakantie begint Scania met de bouw van de verschillende types. Op dit moment wordt de assemblagelijn van de fabriek in Zwolle aangepast voor de productie. Eind 2018 krijgen de eerste eenheden de nieuwe vrachtwagens. Naar verwachting wordt de laatste in 2022 afgeleverd.

Het grootste voordeel van de nieuwe trucks ten opzichte van hun voorgangers is een speciaal frame. Hierop wordt naar keuze een laadbak, personeelsmodule of container geplaatst. Bij de containers gaat het om een commandovoerings-, communicatie-, werkplaats- of goederenvariant.

Video: Bekijk de animatie voor meer informatie over de nieuwe trucks.

Download deze video

MP4-video

Video | 10-07-2017 | 1:59 | mp4 | 23.5 MB MB

Schone motor

Er komen in totaal 19 varianten van de truck. Ze zijn te voorzien van een kraan en een op afstand bedienbaar wapensysteem. Ook kan in korte tijd de gewone cabine in z’n geheel worden vervangen door een gepantserd exemplaar. De dieselmotor voldoet aan de laatste uitstooteisen. De krachtbron rijdt indien nodig ook op vliegtuigbrandstof of diesel van mindere kwaliteit. Betere is in verre missiegebieden vaak niet voorhanden.

Levensduur

De levensduur van de nieuwe voertuigen is 10 jaar en kan verlengd worden tot 20 jaar. De verantwoordelijk voor de technische inzetbaarheid ligt bij de fabrikant. Om de militaire monteurs sleutelvaardig te houden op deze voertuigen wordt een deel van het onderhoud uitgevoerd op 6 militaire werkplaatsen.

Datum: maandag 10 juli 2017, 11:25
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Overijssel, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry