Amsterdam in 2100 net zo heet als Milaan

09/07
2017
In de hete junimaand schreven we al over het feit dat het in steden ten opzichte van het platteland 4 of 5 graden warmer kan worden. Door aborptie van warmte door steen en asfalt en doordat het minder waait, blijft de zomerwarmte vooral ’s nachts hangen. Als dat dagen of zelfs weken achter elkaar is, is dat niet alleen vervelend, maar is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid en leidt soms zelf tot de dood. Ook elders op de wereld kennen we dit probleem ook. En in de toekomst wordt dat probleem van hete steden alleen maar groter.

Steeds meer mensen naar de stad

Op dit moment woont meer dan de helft van de wereldbewolking in steden. Verwacht wordt dat er steeds meer mensen vanwege de economie naar grote steden zullen trekken. Meer mensen betekent meer steen en asfalt en een verdere stijging van temperatuur in grote steden tot wel 7 of 8 graden hoger in vergelijking met de landelijke omgeving rondom een stad.

Hoe heet wordt het in 2100 in jouw stad?

Om meer bewustzijn te creëren hebben Climate Central (een organisatie waarin wetenschappers en journalisten schrijven over klimaatverandering) en de WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie een interactieve kaart ontwikkelt waarin je kunt zien hoe warm het in je eigen stad wordt in 2100.

Amsterdam in 2100 voelt als Milaan

Bijvoorbeeld Amsterdam. De gemiddelde zomertemperatuur in Amsterdam is nu 20.3 graden, maar in 2100 wordt het (als de uitstoot van broeikasgassen op het zelfde niveau doorgaat zoals nu) 25.2 graden. Dat is de gemiddelde zomertemperatuur van een stad als Milaan. Als we in staat zijn om de komende jaren de kooldioxide uitstoot met de helft te verlagen, wordt het een stuk minder warm, dan wordt het in 2100 22.7 graden. Dat is de gemiddelde zomertemperatuur van een stad zoals Parijs. Dat klinkt best aangenaam, maar dit is een gemiddelde temperatuur. Tijdens hittegolven zal door het hitte-eiland effect de temperatuur vele graden hoger liggen in vergelijking met het platteland.

Te heet

In de interactieve kaart op de site van climatecentral (https://goo.gl/Z3UjGo) wordt inzichtelijk dat steden in een gematigd klimaat in de nabije toekomst in een warm tot tropisch klimaat terecht komen. Het milde Ottowa in Canada krijgt in 2100 met klimaat van Belize City. Een stad zoals Kabul in de bergen van Afghanistan voelt in 2010 als Colombo (Sri Lanka). Het op dit moment al bloedhete Cairo in Egypte wordt een stad met temperaturen die nu in Abu Dhabi worden gehaald (in de zomer tegen de 50 graden). Gemiddeld worden het in steden in 2100 4.8 graden warmer, maar lokale effecten zoals bergen kunnen de temperaturen in steden nog verder verhogen In Sofia, Bulgarije wordt het in 2100 8.4 graden warmer dan op dit moment, vergelijkbaar met een stad als Port Said in Egypte. Er zijn steden zoals Karthoum in Sudan waar het nu al zo heet is dat er geen stad op aarde is om in 2100 mee te vergelijken. Op deze plaatsen is menselijke leven in 2100 niet meer mogelijk! Ook al zouden we de CO2 uitstoot in 2100 met de helft verlagen, dan nog is het in Karthoum in 2100 onleefbaar met temperaturen vergelijkbaar met een stad als Riyad in Saudi Arabië, waar vorig jaar een temperatuur van 54 graden werd gemeten.

Uitstoot broeikasgassen verminderen

Ook al zouden we op dit moment de uitstoot van broeikasgassen volledig stilleggen, dan nog gaat de opwarming door. We kunnen als we wereldwijd heel erg ons best doen, er voor zorgen dat de temperaturen zoals in boven geschetst scenario minder hoog zullen uitvallen. Daarvoor is in Parijs in 2015 met vrijwel alle landen op de wereld afgesproken om de gemiddelde temperatuur op aarde in 2100 niet meer dan 2 graden te laten oplopen. Maar als de uitstoot van dit moment gewoon doorgaat, wordt deze afspraak niet gehaald en zullen de temperaturen verder oplopen, met alle gevolgen van dien, vooral in grote steden.

Burgemeesters

Daarom hebben duizenden burgemeesters van grote steden op heel de wereld zich verenigd om de wereldwijde uitstoot van CO2 te verminderen en tegelijkertijd steden klimaatbestendig te maken door bijvoorbeeld steen en asfalt vervangen door water en groen. Daarbij zijn opvallend veel burgemeesters van Amerikaanse steden die ondanks dat hun president zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs hun stad in de toekomst leefbaar willen houden.

Bron: Climate Central.org

Datum: zondag 9 juli 2017, 13:12
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Belize, Bergen, Bulgarije, Canada, Colombo, Egypte, Frankrijk, Italië, Kabul, Limburg, Milaan, Noord-Holland, Pakistan, Parijs, Riyad, Saoedi-Arabië, Sofia, Sri Lanka

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry