Blijven we in Nederland of gaan we naar het buitenland?

08/07
2017
Juist nu het weer in Nederland volgende week omslaat naar koel en wisselvallig heeft regio Midden zomervakantie gekregen. Daarom vandaag een rondje Europa, waar schijnt de zon en waar vallen er buien. Waar is het heet, waar hebben we een jasje nodig?

20 uur licht, kletsnatte fjorden en heel veel muggen

Wie van de natuur houdt is Scandinavië een prachtige bestemming. Noorwegen met prachtige fjorden, lieflijke Pipi Langkous dorpjes in Zweden en Finland het land van duizend meren. Het is er lang licht, hoe verder naar het noorden, hoe langer licht. In Lapland gaat de zon in juli helemaal niet onder en is het slechts een uurtje of 5 schemerig. En er zijn muggen... Het muggenseizoen loopt van begin juli tot en met half augustus. Muggen houden vooral van water en berkenbossen, in de bergen (boven de boomgrens) zijn ze minder te vinden. In Lapland is de mug, mygg in het Zweeds het meest talrijk. Terwijl wij in Nederland al een eerste zomermaand met zon en warmte achter de rug hebben, is en blijft het in Scandinavië koel en wisselvallig. Deze week bepaalt een forse depressie boven de Noorse zee het weer. Vooral langs de Noorse kust is het bewolkt en nat. Er valt de komende week weer veel regen, 40 tot 70 mm. In Nederland valt in een hele maand juli gemiddeld 80 mm. Minder regen valt er in Zweden. Finland blijft het droogst. In het zuiden van Zweden en in Finland is de meeste ruimte voor de zon en wordt het warmst, 20 tot 25 graden. Langs de Noorse westkust blijft het kwik tussen 13 en 18 graden steken. IJsland wordt steeds populairder. Prachtig vanwege unieke landschappen, vulkanen en geisers. Voor diegenen die niet van warmte houden, in de zomer is IJsland een mooie bestemming. Deze week wordt het 12 tot 17 graden met de komende dagen een beetje regen, vanaf dinsdag droger weer met ruimte voor de zon. In Denemarken verloopt het weekend vrij zonnig en droog, maar niet warm met temperaturen onder de 20 graden, na het weekeinde is de paraplu af en toe nodig.

Br-exitzomer?

Ook Ierland en Engeland zijn prachtig, maar is het in de zomer niet altijd zonnig en regenvrij. Ook deze week zijn de Britse eilanden gevoelig voor regenstoringen vanuit het westen. Tussendoor is er ook wel ruimte voor de zon. In Ierland en Schotland blijft het fris met temperaturen tussen 13 en 17 graden. Warmer wordt het in het midden en zuiden van Engeland, waar ook meer ruimte is voor de zon. Komend weekeinde wordt het Londen nog zomers warm, 25 graden. Volgende week zakt het kwik iets terug naar 20 tot 22 graden.

Tour de France-weer

Afgelopen dagen was het zweten tijdens de Tour de France. Tijdens de lange etappes in het noordoosten van Frankrijk steeg het kwik naar 30 tot 35 graden! Komende week fietsen de renners in de Midi-Pyreneeën en in de Pyreneeën. Daar is het wat minder warm minder warm met maxima rond 26 graden. Vandaag en morgen is het nog wel erg warm in grote delen van Frankrijk. Vandaag wordt het nog 35 graden in Lyon. Vanaf dinsdag wordt het overal minder warm. De overgang naar minder warm weer gaat gepaard met forse regen- en onweersbuien. Vandaag vooral in het zuidwesten en oosten, zondag en maandag op veel meer plaatsen in Frankrijk. Vanaf dinsdag wordt het met uitzondering van Bretagne en Normandië droger met temperaturen rond 20 graden. Vooral in de Provence en langs de Cote D’Azur zon en temperaturen tussen 30 en 33 graden.

Bij onze oosterburen

Populair onder vakantiegangers is ook Duitsland, na Frankrijk op de tweede plaats. In het midden en zuiden van Duitsland verloopt dit weekend tropisch met temperaturen rond 30 graden. Tegen het eind van de dag ontstaan er lokaal regen- en onweersbuien In het noorden is het minder warm met 20 tot 25 graden. Maandag krijgt heel Duitsland met regen en onweer te maken en wordt de tropische lucht verdreven Vanaf dinsdag wordt het van noord naar zuid 19 tot 23 graden met af en toe regen en af en toe zon.

Gedonder in de Alpen

Bergen, helaas hebben we ze niet (echt) in eigenland land. Misschien is dat wel een van de belangrijkste reden waarom Nederland zon graag naar de Alpen trekken tijdens de vakantie. Met een zuidwestelijke stroming zijn de Alpen de komende week voor regen- en onweersbuien, soms behoorlijk pittig kunnen zijn. Vandaag is het nog tropisch met temperaturen van 30 tot 34 graden. Vanaf zondag wordt het minder warm met temperaturen rond 23 of 24 graden in Zwitserland en 25 tot 27 graden in Oostenrijk.

Oost-Europa

Polen en de Balkan zijn minder bekend, maar zeker aan te bevelen voor zowel de avontuurlijke reiziger als de cultuurliefhebber. In Polen, Tsjechië en Slowakije vallen vandaag en maandag pittige regen- of onweersbuien, de meeste dagen verlopen droog met zon. In Polen wordt het 20 tot 25 graden, in het zuiden van Tsjechië en Slowakije wordt het 30 graden. In Hongarije, Kroatië, Slovenië, Bulgarije en Roemenië blijft het warm met temperaturen tussen 30 en 37 graden met volop zon en slechts een enkele zomerse onweerbui op het eind van de dag.

Veertigers in Spanje en Turkije

Méditerranée zo blauw zo blauw, maar heet en droog. In Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije is het warm en wordt het vanaf na het weekeinde weer heet! Het Azorenhogedrukgebied blijft regeren met zon en tropische temperaturen. Alleen in het noorden van Spanje en in het noorden van Italië (ten zuiden van de Alpen kan er een lokale onweerbui vallen tijdens het weekeinde. Over het alleen blijft het zonnig, heet en kurkdroog met temperaturen tussen 30 en 35 graden, vanaf dinsdag nog hoger, in het westen van Turkije in het zuiden van Spanje temperaturen van 40 tot 45 graden!

Datum: zaterdag 8 juli 2017, 13:29
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Limburg, Londen, Lyon, Noord-Holland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry