Na het weekend slaat het weer om

07/07
2017
In de noordelijke provincies bleef het op donderavond en in de naar nacht vrijdag op veel plaatsen helemaal droog. De rest van het land was in de ban van talrijke forse regen- en onweersbuien. In een strook van Den Haag over Utrecht richting de Achterhoek viel de meeste neerslag en dichtbij de kust kwam het in die lijn lokaal zelfs tot meer dan 35 millimeter in korte tijd. Vrijdagochtend trokken de laatste buien via het noordoosten het land uit, waarna de atmosfeer tot rust kwam. De komende dagen blijft dat zo, met geregeld zon en zomerse temperaturen, maar na het weekend slaat het weer om. Het wordt wisselvallig, met middagtemperaturen rond of iets onder de norm.

Een lagedrukgebied trok gisteren vanuit de omgeving van Bretagne via het Kanaal onze omgeving in en deze ging gepaard met een tweetal storingen. Het warmtefront trok ’s middags vooral al over de zuidelijke provincies, met daarop een aantal regen- en onweersbuien. Het koufront volgde tegen de avond en was nog een stuk actiever. Vanuit noordelijk Frankrijk kwamen op dat moment meldingen binnen van enorme hagelstenen, zo groot als golfballen. De buien trokken bij ons uiteindelijk vooral over het midden en zuiden van het land, waarbij het soms flink tekeer ging. Op grote schaal kwam het tot onweer, maar tot zulke enorme hagelstenen kwam het bij ons gelukkig niet.

De bezem erdoor
Nu de bezem even goed door de atmosfeer is gehaald, is het vandaag en komend weekend een stuk rustiger. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan breidt zich uit tot boven ons land, al weten enkele storingen ons ondanks de hogere luchtdruk toch te bereiken. Er trekken op beide weekenddagen dan ook geregeld wolkenvelden over het land, afgewisseld met (regionaal flink wat) zonneschijn. Zaterdag trekt een koufront van noord naar zuid over het land, maar deze wordt op zijn weg zuidwaarts steeds minder actief. In de noordelijke helft van het land vallen nog een paar druppen regen, maar in het zuiden blijft het op de meeste plaatsen droog. Zondag trekt datzelfde front weer terug naar het noorden en na een zonnige start raakt het zondagmiddag meest bewolkt.

Tweede warmtefront
Het eerder genoemde warmtefront wordt zondagavond echter op de voet gevolgd door een tweede, die hoort bij een wederom actief lagedrukgebieden boven Frankrijk. De zondagavond en de nacht naar maandag verlopen dan ook weer nat en vooral in de zuidoostelijke helft van het land is een klap onweer dan niet uitgesloten. Maandagochtend trekt het lagedrukgebied over het land, waardoor de buien zich verder uitbreiden en maandagmiddag ligt de kern van het lagedrukgebied inmiddels ten oosten van ons, boven noordelijk Duitsland, maar is het nog steeds niet helemaal droog. Vooral in het oosten blijft een aantal buien actief. In het westen is het droger.

Minder warme lucht
Na het passeren van het lagedrukgebied draait de wind naar het zuidwesten, waarna geleidelijk minder warme lucht het land in stroomt. Weet het dit weekend nog 20 tot 26 graden te worden, zakken we maandag al terug naar 20 tot 23 graden en vanaf dinsdag zakken we op veel plaatsen zelfs tot iets onder 20 graden. Het wordt daarbij wisselvallig, met veel bewolking en tussendoor soms wat zon. Van tijd tot tijd valt een aantal buien en er de naar zuidwest draaiende wind trekt iets aan.

Datum: vrijdag 7 juli 2017, 16:56
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Noordelijke, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry