Later enkele pittige buien, maar niet overal

06/07
2017
In de loop van deze donderdag kunnen enkele buien met onweer vallen. Maar ze zullen (zoals altijd) niet overal vallen en overal even pittig zijn...Overigens wordt het na de buien nauwelijks koeler.

Lokaal stevige buien met onweer en veel regen, maar waar?
In de loop van deze donderdagmiddag en -avond wordt de lucht vochtiger, warmer - in Limburg of Zuidoost-Brabant kan het 30 graden worden - en meteen ook onstabieler. Dit heeft onder meer te maken met het overgangsgebied tussen (tropisch) warme en relatief koele oceaanlucht in combinatie met een lagedrukgebied dat met het zwaartepunt van Frankrijk naar de Noordzee verhuist. Het kerntje van het systeem wordt later vanavond voor de Noord-Hollandse kust berekend. Ook in de bovenlucht zoals op 5,5 kilometer is de onstabiliteit groot en de storing actief. Dit pept de buiigheid op. Het zijn buien met onweer en deze kunnen her en der dus zeker niet overal, heftig zijn. Lokaal zijn hagel en zware windstoten mogelijk, en bovenal veel regenwater in korte tijd. Denk aan tientallen millimeters in misschien maar een paar uur tijd... De lokatie van de zwaarste buien is echter weer eens moeilijk om te bepalen. De computerberekeningen lopen wat dit betreft flink uiteen.

De onstabielste lucht trekt hoe dan ook later in de nacht naar Duitsland weg en vanaf zee gaat de luchtdruk omhoog. Met andere woorden, later klaart het op. Bij dit alles daalt de temperatuur in de nacht op de meeste plaatsen niet verder dan tot rond 17 graden. Een vrij zwoele nacht mede vanwege de buien en de vochtige atmosfeer.

Onstabiliteit
We komen nog even terug op het begrip 'onstabiele atmosfeer' of kortweg 'onstabiliteit'. Zolang een stijgende luchtbel warmer is dan haar omgeving, zal die bel spontaan verder blijven stijgen. Warmere lucht heeft immers een lagere dichtheid. In dit geval is de atmosfeer onstabiel. In de praktijk is de atmosfeer vooral onstabiel als de onderste luchtlagen zeer warm en vochtig zijn en de hogere luchtlagen zeer koud. Er is dan een groot verticaal temperatuurverschil. Pas wanneer de luchtbel kouder wordt dan haar omgeving, komt er een einde aan de stijging en wordt de atmosfeer stabiel. Vaak worden hele luchtlagen gedwongen om te stijgen, bijvoorbeeld langs fronten, convergentielijnen of door de aanwezigheid van heuvels en bergen (reliƫf). Het is dan mogelijk dat de luchtlaag eerst stabiel is, maar door de gedwongen stijging op een bepaald moment onstabiel wordt. We spreken dan van potentieel onstabiele lucht, want de onstabiliteit wordt pas gerealiseerd na een gedwongen stijging. Zo zal een fel onweer in de zomer pas echt losbarsten langs een optillingsmechanisme zoals een convergentielijn.

Nog geen duidelijke afkoeling
Na de buien is het vrijdag en ook in het weekend niet koel. De stroming wordt wel westelijk, dus de lucht komt van boven de oceaan en Noordzee, maar de aangevoerde lucht is nog vrij warm tot warm. In het binnenland kan het bijvoorbeeld morgenmiddag moeiteloos 25 graden worden en in het oosten en zuidoosten nog iets warmer. Vlak aan zee is het maximaal 22 graden, zaterdag iets koeler, rond 20 graden. Hierbij is het meestal droog met (behoorlijk wat) zonneschijn. Zo staat er voor morgen in totaal 6 uren zonneschijn uit voor Groningen, tegenover maarliefst 13 uren zonneschijn voor Zuid-Holland en Zeeland.
De berekeningen van vandaag laten het pas maandag overal minder warm worden met maximumtemperaturen rond de 20 graden. Iets onder de norm voor deze fase van de zomer. Een volgende storing met onstabiliteit trekt, vanuit Frankrijk, naar de Benelux met als gevolg buien met mogelijk onweer en (opnieuw) is veel regenwater mogelijk. Maar we hebben het nu over een verwachting tot 5 dagen vooruit, in de regel is de onzekerheid in de weersverwachting dan altijd groter dan bij een prognose voor korte termijn. De eerstkomende paar dagen kan de gehele prognose dan ook nog (flink) wijzigen. Je leest het ongetwijfeld hier, bij weernieuws.

Datum: donderdag 6 juli 2017, 12:16
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Frankrijk, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry