Extreem weer in Europa

01/07
2017
De grens tussen erg warme lucht, waarbij de maximumtemperaturen soms oplopen tot ruim 40 graden, en relatief frisse lucht van ongeveer 20 graden ligt momenteel vrij zuidelijk boven het Europese continent. Daar waar beide luchtsoorten elkaar ontmoeten, kwam het de afgelopen dagen geregeld tot extreem weer. Al eerder hadden we het in deze rubriek over de bijzonder grote neerslaghoeveelheid van ruim 240 millimeter regen binnen een etmaal in de omgeving van Berlijn, maar ook in onder andere het noorden van Italië en Spanje ging het op de laatste dag van de junimaand flink tekeer. Extreme hagel- en onweersbuien resulteerden in veel (water)overlast.

Een grote bel met koude lucht ligt hoger in de atmosfeer op dit moment vanuit het noordwesten van Rusland over de centrale delen van Europa tot in het noorden van Spanje. Dit resulteert op een hoogte van ongeveer 5 kilometer in temperaturen rond -20 graden. Dichtbij het aardoppervlak is het dus een stuk warmer, wat resulteert in flinke onstabiliteit en dus gemakkelijk zware buien.

Extreme regenval
In die zogeheten ‘koude put’ ontstaan aan de grond allerlei lagedrukgebieden die op hun beurt weer gepaard gaan met (actieve) storingen. Afgelopen woensdag ondervond een deel van ons land dat al en kwam het in het dorpje Opeinde bij Drachten tot een neerslaghoeveelheid van 83 millimeter. De dag daarna – donderdag – was het raak in de omgeving van Berlijn. Een actief lagedrukgebied lag toen vrijwel stationair boven de Duitse hoofdstad en daar viel uiteindelijk zoveel regen, dat hele straten veranderden in kolkende rivieren. Iets ten noorden van Berlijn, in Oranienburg, viel binnen een etmaal bijna 250 millimeter en dat is bijna 4 keer zoveel als er normaal in de hele maand valt. Ook in Kroatië en Slovenië kwam het op diezelfde dag tot zware regen- en onweersbuien, waarbij het tot overlast kwam, maar dan vooral door hagel.

Hitte
De dagen daarna – donderdag 29 en vrijdag 30 juni – kwam het in erg warme lucht opnieuw tot zeer extreme omstandigheden. De echt hete lucht bevindt zich momenteel vooral in het zuidoosten van Europa, met daar op diverse plaatsen zelfs ruim 40 graden. Griekenland, zelfs tot op enkele eilanden waaronder Kreta, gaat gebukt onder de extreme hitte en ook in grote delen van Bulgarije wordt de 40-graden grens op grote schaal overschreden. Op het Italiaanse eiland Sicilië werd het vrijdag zelfs 44 graden! Daarbij is het volop zonnig en soms bijna windstil. In de nachten wordt het er bovendien niet kouder dan een graad of 30.

Hagel
Daar waar de koelere lucht vanuit het noorden op die hete lucht botste, vormden zich de afgelopen dagen geregeld zware buien, vaak gepaard met onweer en hagel. In het Italiaanse Piemonte kwam het op de late donderdagmiddag van 29 juni tot enkele spectaculaire supercells, en gisteren (30 juni) was het raak in het noorden van Spanje. Een zware onweersbui trok over de stad Girona en deze liet zoveel hagel achter, dat er uiteindelijk een ‘pak’ hagel in de winkelstraten lag van ruim een halve meter hoog. Ook daar veranderden enkele straten in kolkende rivieren, waarin enorme plakkaten hagel werden meegevoerd. Het leek er wel even winter!

Datum: zaterdag 1 juli 2017, 17:37
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Berlijn, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Groningen, Leek, Rusland, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry