Billenknijpen op Evertsen en Zeeleeuw bij onderzeebootbestrijding

29/06
Doodse stilte alom. Billenknijpen voor de bemanning van luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen en onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw. Ze doen mee aan onderzeebootbestrijdingsoefening Dynamic Mongoose. Daarin nemen verschillende NAVO-eenheden het sinds eergisteren tegen elkaar op in de Noord-Atlantische Oceaan bij IJsland.

Zr. Ms. Evertsen voor de kust van IJsland.

De grootschalige NAVO-oefening draait om het opereren met èn tegen onderzeeboten. Niets is zo zenuwslopend als operaties met 'vijandelijke' onderzeeboten. Absolute stilte is vereist om ze te ontdekken en onschadelijk maken. Herrie in de kombuis, de machinekamer of het cafetaria kan de positie van het oppervlakteschip of de onderzeeboot weggeven. en waardoor de onderzeeboot weet te ontsnappen. De consequentie hiervan is niet alleen dat de onderzeeboot kan ontsnappen, maar eerder dat hij het oppervlakteschip torpedeert. Zo ook tijdens Dynamic Mongoose.

Relevant

In totaal binden 11 oppervlakteschepen, 5 onderzeeboten en 8 maritieme patrouillevliegtuigen de strijd met elkaar aan tijdens de vele scenario’s. De Noord-Atlantische Oceaan nabij IJsland vormt een belangrijke en historische oefenomgeving: de oceaan is er erg diep en staat bekend als een belangrijke route van voormalige Sovjet-onderzeeboten en huidige Russische onderzeeboten.

Zr. Ms. Zeeleeuw.

SNMG1

Zr. Ms. Evertsen maakt momenteel deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit NAVO-vlootverband opereert onder meer in de Baltische Zee. Het verband neemt vanuit daar deel aan diverse oefeningen en maakt deel uit van de geruststellende maatregelen die de NAVO heeft afgekondigd richting de nabij Rusland gelegen Baltische staten.

De 2-jaarlijkse NAVO-oefening duurt nog tot en met 8 juli.

Datum: donderdag 29 juni 2017, 15:26
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: IJsland, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry