Bauer: Niemand wil kinderen met angst voor een aanslag naar school brengen

28/06
2017
“Tijden veranderen. Denk aan Noord-Korea, constant bezig met rakettesten. En Rusland, dat vorig jaar aantoonde moderne kruisvluchtwapens in Syrië te kunnen inzetten.” Zo viel Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer met de deur in huis tijdens de conferentie over geïntegreerde lucht- en raketafweer, gisteren in het Zweedse Stockholm.

Het Patriot-luchtverdedigingssysteem (archieffoto).

Bauer stelde dat niet zomaar. Hij vindt het zorgelijk dat rakettechnologie inmiddels ook beschikbaar is voor terroristische groeperingen. “Zij zijn in staat raketten af te vuren, die tientallen of honderden kilometers verderop dood en verderf kunnen zaaien.”

Hoe lang nog?

Bauer keek ook dichter bij huis en voor iedereen elke dag zichtbaar en herkenbaar: Drones, zomaar voor iedereen te koop. “Kwaadwillenden bouwen een drone om tot wapen. Waar leidt dat toe? Denk aan het strijdtoneel in Irak en Syrië. ISIS zet daar drones in, verzamelt er doelgegevens mee en voert een aanval uit. De terreurorganisatie gebruikt zelfs bewapende drones. Hoe lang duurt het nog voor wij met dit soort wapens te maken krijgen?”

Veilig houden

Wat Bauer betreft wil hij voorbereid zijn op dergelijke aanvallen. “Anticiperen. Om de tegenstander voor te blijven en zo nodig af te schrikken. Maar ook om onze samenleving veilig te houden. Niemand wil zijn kinderen met angst voor een aanslag naar school brengen.

Vice-admiraal Bauer (archieffoto).

Seconden

En het is aan ons mensen veilig te houden”, zei hij tot defensievertegenwoordigers van partnerlanden. Bauer zou graag zien dat alle krijgsmachtdelen zoveel mogelijk dezelfde systemen gebruiken. “Wildgroei brengt alleen maar extra kosten mee voor onderhoud en maakt uitwisselen minder gemakkelijk. Belangrijker nog is het operationele voordeel. Voor een effectieve bescherming is koppeling van verschillende systemen van levensbelang. Want als het er op aan komt, gaat het om seconden.”

Bauer pleitte ook voor het gebruikt van eenzelfde netwerk om beschikbare informatie makkelijker en sneller te delen. “We werken eraan, maar er zijn nog flinke stappen te zetten.”

Vergaande samenwerking

De samenwerking met anderen staat voor Bauer voorop. “In bijvoorbeeld het grondgebonden lucht- en raketverdediging domein doen we dat al met Duitsland en zoeken we naar meer mogelijkheden.” In het maritieme domein werkt een groep van 11 landen intensief samen bij het testen van apparatuur en het uitproberen van nieuwe concepten, zoals in 2015. Toen werd voor het eerst een raket in Engelse wateren gelanceerd en onderschept. Nu komt het eropaan Europese lucht- en raketverdedigingscapaciteit verder te ontwikkelen. Dus sensors and shooters zoveel mogelijk koppelen. Een groot netwerk bouwen en maximale bescherming bieden. Dat vereist maximale samenwerking en integratie."

Waar het om gaat is dat wij krijgsmachten in staat zijn dat te doen wat wij moeten kunnen doen. Ons land en de mensen die er wonen beschermen. Onze bondgenoten veilig houden.

Datum: woensdag 28 juni 2017, 08:38
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Irak, Korea, Rusland, Stockholm, Zweden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry