Weekoverzicht Defensieoperaties

27/06
2017
Het KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht in Koeweit tankte de eerste jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 20 tot en met 26 juni.

KDC-10 tankt F-16 bij. (Archieffoto)

Afghanistan

Een Nederlandse instructeur gaf in Mazar-e-Sharif een cursus Algemeen Militair Verpleegkundige aan Afghaans medisch personeel over goede distributie en opslag van medicamenten.

De kennis over de juiste opslag en distributie van medische goederen bij het medisch personeel van de depots en medische centra kon beter. Dat merkten adviseurs van de Train-Advice-Assist missie in het noorden van Afghanistan eerder dit jaar. 8 zeer gemotiveerde leden van het medisch centrum volgden de lessen. De lessenreeks werd afgesloten met een theoretische toets en een praktische opdracht en een certificaat.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt gewerkt aan versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Irak

Op het trainingskamp in Atrush in Noord-Irak zijn voor het eerst certificaten voor de Wide Area Security course (WAS-course) uitgereikt. De cursus leert de deelnemers hoe ze na de strijd met ISIS het gewonnen terrein behouden en beveiligen.

Op het trainingskamp van de Peshmerga net buiten Erbil zijn certificaten uitgereikt voor een Mission Additional Training. Hierbij werden aspecten van de WAS-course en Marksmanship aangeleerd.

Nederlandse militairen trainden samen met partnerlanden leden van de Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in de buurt van Erbil. Het ging onder meer om het handelen tijdens gevechtssituaties, verlenen van eerste hulp en schietvaardigheid. Ook oorlogsrecht hoort bij de opleiding.

Schiettraining Peshmerga (november 2016).

Mali

Het IRT (Initial Response Team) in Mali is opgeroepen na een melding over 2 mogelijke geïmproviseerde explosieven op 2 verschillende plaatsen. Na onderzoek bleek er op een van de locaties inderdaad een te liggen. Die is ter plekke geruimd.

Het normale werk in Mali gaat ook door. De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelt er inlichtingen.

Lopende operaties buitenland:

Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland.

Zr. Ms. Evertsen maakt in de Baltische Zee deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1. Dit NAVO-vlootverband vaart in de regio als onderdeel van de zogenoemde geruststellende maatregelen. Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Het hier gelegerde bataljon bestaat uit Belgische, Duitse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van naar Litouwen uitgezonden militairen. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Nederlandse militairen adviseren en trainen het Somalische leger. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De explosievenruimers stonden ook stand-by in Den Haag vanwege Veteranendag en in Den Helder voor de Marinedagen & Sail. De luchtmacht bewaakte het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun op elkaars grondgebied. Defensie doorzocht voor het ministerie van Justitie en Veiligheid een woning met tuin in de omgeving van Oosterbeek. 2 Russische schepen voeren afzonderlijk door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ).

Datum: dinsdag 27 juni 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Den Helder, Estland, Irak, Koeweit, Letland, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Noord-Holland, Polen, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry