KDC-10 opnieuw pompstation voor anti-ISIS coalitie

23/06
2017
Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht is met het volgooien van de eerste 2-F-15-gevechtsvliegtuigen begonnen aan een nieuwe missie boven Irak en in principe ook boven Oost-Syrië. Het tanktoestel voorziet vliegtuigen van de anti-ISIS-coalitie de komende maanden van brandstof.

Nederlandse KDC-10. (Archieffoto)

De KDC-10 is voorlopig alleen actief in het Iraakse luchtruim. Dit omdat er eerder deze week boven Syrië een Syrisch gevechtsvliegtuig is neergehaald. De coalitie houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Wanneer de KDC-10 ook weer boven Oost-Syrië vliegt, hangt af van de situatie.

Effectiever

Er is grote behoefte aan tankercapaciteit voor operaties boven beide landen. De slagkracht en de missieduur van de coalitievliegtuigen zijn hoger en het bestrijden van ISIS effectiever als de toestellen in de lucht tanken.

Het is de 2e keer dit jaar dat een KDC-10 bijdraagt aan de strijd tegen ISIS. In het eerste kwartaal gebeurde dit ook. Toen zijn in 6 weken 189 vliegtuigen van de anti-ISIS-coalitie in de lucht bijgetankt. Daarbij is in totaal meer dan 2,6 miljoen pond brandstof afgegeven.

Het 40-koppige detachement vertrok afgelopen maandag naar Koeweit waar de eenheid is gestationeerd.

Datum: vrijdag 23 juni 2017, 11:07
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Irak, Koeweit

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry