'Pensioenen drastisch omlaag'

08/11
2009
Gepensioneerden betalen de komende decennia de rekening van de financiële crisis en slecht beleid. Dat blijkt uit berekeningen van het tv-programma Kassa. Bij het ABP zouden gepensioneerden in 15 jaar bijna 30.000 euro mislopen.

Pensioenfondsen met een dekkingsgraad onder de 105 procent moesten de afgelopen maanden van De Nederlandsche Bank een herstelplan inleveren. Hoewel door de beursrally dekkingsgraden weer oplopen zal het bij een aantal fondsen nog “tientallen jaren” duren voordat de pensioenen weer op hetzelfde niveau zijn als voor 2008, waarschuwt de Nederlandse Bond Pensioenbelangen.

Conclusies schrikbarend

Het tv-programma Kassa hield zaterdag de herstelplannen van de vijf grootste pensioenfondsen tegen het licht. In het onderzoek is uitgegaan van een jaarlijks aanvullend pensioeninkomen van 10.000 euro, naast de AOW. De conclusies zijn schrikbarend. Gepensioneerden kunnen bij een gemiddeld pensioen van 10.000 euro per jaar een bedrag tot 30.000 euro in 15 jaar mislopen. Bij aanvullende pensioenen van boven de 10.000 euro lopen de tekorten evenredig op.

De pensioenfondsen PMT, ABP en PME scoorden het slechtst. Bij PMT lopen gepensioneerden in 15 jaar een bedrag van 30.004 euro mis. Bij ABP, Nederlands grootste pensioenfonds met 2,7 miljoen deelnemers, is het verlies 28.960 euro en PME komt uit op 26.416 euro. Opvallend is dat de pensioenfondsen PMT en PME weigerden naar de studio te komen om op de cijfers te reageren.

Berekeningen kloppen

Een aantal andere pensioenfondsen erkenden echter in het televisieprogramma dat de getoonde berekeningen kloppen. Econoom Edin Mujagic plaatste kritische kanttekeningen bij de financiële kennis van pensioenbesturen. “In de besturen van met name hele grote pensioenfondsen zitten onvoldoende en soms bijna geen mensen die ervaring hebben in de financiële wereld.”

© Blikopdebeurs.com

Datum: zondag 8 november 2009, 03:44
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry