Wordt het 35 graden?

21/06
2017
Vanochtend vroeg, om 06.24uur is de zomer dan officieel gestart. De zon bereikt vandaag haar hoogste punt en de dag duurt het langst. Het blijkt maar weer dat de zomer zich niet aan het boekje houdt, want het is al tijdenlang prachtig zomerweer. Zo kwam het eind mei al bijna tot een lokale hittegolf en later vandaag kunnen we de eerste lokale hittegolf van 2017 dan waarschijnlijk officieel bijschrijven.

De officiële definitie van een hittegolf is een serie van vijf dagen met meer dan 25 graden, waarvan drie dagen meer dan 30 graden. Op 17 juni hadden het Brabantse weerstation Gilze-Rijen en het Zeeuwse Westdorpe een zomerse temperatuur te pakken van respectievelijk 25,3 en 25,9 graden. De rest van het land kwam toen onder de 25 graden uit. De dagen erna werd het in grote delen van het land warm tot heet, met op maandag en dinsdag 19 en 20 juni ook tropische temperaturen. Zo tikken Gilze-Rijen en Westdorpe ook vandaag (ruim) de 30 graden aan en voldoen ze aan de definitie van een hittegolf. Een lokale hittegolf welteverstaan. Voor een landelijke hittegolf zou De Bilt moeten meedoen, en dat gaat waarschijnlijk net niet lukken. De Bilt heeft namelijk pas drie zomerse dagen waarvan één tropische dag. Willen we een landelijke hittegolf kunnen bijschrijven, dan moet het vandaag en morgen in De Bilt tropisch worden. Waarschijnlijk blijft de temperatuur daar echter beide dagen net onder de 30,0 graden steken.

Belgische grens het warmst
Vandaag dus flink wat warmte en ook veel zon. Soms is de zon wat fletser door de hoeveelheid sluierwolken. Het is lang niet overal even warm, aan de noordkust is het zelfs maar 20 graden. Maar in dit bericht focussen we even op de zeer warme regio’s, het zuiden en zuidoosten van het land. Vandaag kan het er zelfs 33 graden worden, die hoogste temperatuur is weggelegd voor regio’s zoals Zeeuws-Vlaanderen, delen van Brabant en ook misschien Limburg.

Plaknacht
Afgelopen nacht koelde het nog aardig af, het was dan ook ideaal om nog even wat hitte uit het huis kwijt te raken. Komende nacht is een ander verhaal. De aangevoerde lucht wordt steeds warmer, waardoor het heel erg langzaam afkoelt. Op de officiële meetstations komt de minimumtemperatuur uit op 16 graden in Groningen tot 22 graden in Vlissingen. Dat zijn al hoge temperaturen. Maar in steden zal het nog een stuk warmer blijven. Het zou me niet verbazen als grote steden in de Randstad komende nacht een minimumtemperatuur van ruim meer dan 20 graden meten. Er is dus een echte tropennacht op komst.

Lokaal 35 graden?
Morgen starten we de dag dus al warm met ruim 5 graden meer dan vanochtend. Dat geeft al een voorsprong. Daarbij opgeteld zitten we ook nog in nóg warmere lucht die vanuit het zuidoosten binnenkomt. Potentieel zou de temperatuur dan ook gemakkelijk de 36 graden aan kunnen tikken in bijvoorbeeld Limburg. Maar dat lijkt toch net niet te gaan gebeuren. In de loop van de dag draait de wind namelijk naar het zuidwesten en stroomt er al koelere lucht binnen. Ook zijn er af en toe wat wolkenvelden die voor de zon drijven. Dat alles remt toch nog enigszins de opwarming gedurende de dag. De hoogste maximumtemperatuur morgen komt waarschijnlijk uit op 34 of lokaal 35 graden. Nog steeds bizar heet natuurlijk. Zo zijn er morgen veel meer regio’s die een hittegolf kunnen bijschrijven.

Buien?
Morgen trekken er in de loop van de dag al een paar wolkenvelden over het land. Het is een vore van lagedruk, die waarschijnlijk pas over onze oostgrens in Duitsland zich gaat ontwikkelen tot buien. Het veroorzaakt wel al een draaiing van de wind, naar zuidwest, waardoor de temperatuur net een fractie daalt. Aan zee is dat duidelijk merkbaar, maar ook in het binnenland heeft het zijn effect. In de loop van de donderdagmiddag trekt dan vanaf zee een koufront binnen. Het uit zich in onweersbuien die een vlagerige wind met zich meebrengen. De meest hete lucht is echter voor het koufront uit al verdreven door de zuidwestenwind. Op zeer grote schaal kunnen er dan ook geen donderbuien ontstaan. Het levert wel nog steeds enkele pittige regen- en onweersbuien op, de grootste kans is weggelegd voor de namiddag en avond. Eerst waarschijnlijk vooral in het noordwesten en in de avond ook in het binnenland.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 21 juni 2017, 08:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Groningen, Limburg, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry