Juni 2017 op weg naar een warmterecord?

20/06
2017
Met een lokale en mogelijk zelfs regionale hittegolf is juni 2017 op weg een hele warme maand te worden. Op dit moment staan we op een zesde plek in het rijtje warmste junimaanden ooit met een gemiddelde temperatuur van 17.3 graden. Juni 1976 was de allerwarmste ooit met een gemiddelde temperatuur van 18.0 graden. Ook als het volgende week minder warm wordt, komen we dichtbij dit warmterecord.

Hitteplan tot en met donderdag

Het is heet in ons land, vooral in het midden en zuiden. Voor de komende 3 dagen heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan geactiveerd. In het oosten, midden en zuiden van het land is het langdurig warm met temperaturen boven de 27 graden. Zorginstellingen, de ouderenbond en huisartsen zijn alert om mensen met een kwetsbare gezondheid in de gaten te houden. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om mensen met chronische ziekten, baby’s en mensen met overgewicht. Deze mensen lopen extra risico op uitdroging of oververhitting als zij bijvoorbeeld niet genoeg drinken. Het advies is om in de schaduw te blijven, lichamelijke inspanning te beperken en goed te blijven drinken.

In het noorden een stuk minder warm

Hoewel het vandaag in het noorden van het land achter een zwak koufront met een noordoostenwind even wat minder warm wordt met temperaturen van 18 graden op de Wadden, blijft het in het midden en zuiden van het land vandaag warm, in het zuiden en oosten van het land wordt het voor de tweede dag tropisch warm met temperaturen van 31 of 32 graden. Ook morgen en overmorgen wordt het tropisch warm in het zuidoosten van het land.

Hitte-eilandeffect

Ook de nachten verlopen warm. Afgelopen nacht bleef het kwik in Vlissingen net onder de 20 graden steken (19.7 graden). In grote steden bleef het kwik boven de 20 graden. Tijdens een lange periode met warm en zonnig weer zien we vaker dat de temperatuur in een stedelijk gebied veel hoger ligt dan in het omliggende landelijke gebied. Het verschil in temperatuur tussen stad en land kan oplopen tot 4 of 5 graden en is ’s nachts het hoogst. In steden wordt meer zonlicht geabsorbeerd dan in omliggende gebieden door de daar aanwezige, donkere materialen zoals beton en asfalt. In steden is de afkoeling door straling lager in vergelijking met het platteland. Door de dichte bebouwing in steden waait het veel minder en wordt warmte ook minder snel afgevoerd. Bovendien produceren wij mensen in steden warmte. Het motorverkeer en fabrieken produceren warmte. En als je bijvoorbeeld een airconditioning gebruikt, wordt er ook warmte geproduceerd. Ten slotte vindt er in steden 10 tot 20 % minder verdamping plaats omdat steden grotendeels uit verharde oppervlakken bestaan. In tijden van klimaatverandering wordt het in de nabije toekomst warmer en zullen warme perioden (hittegolven) vaker voorkomen en langer duren. Als er geen maatregelen worden genomen zal het tijdens de zomerperiode in veel steden te heet worden. Om dit te voorkomen zijn veel steden al bezig met het vergroenen van de stad. Bomen in de stad hebben een verkoelend effect. De temperatuur onder de bomen is lager door schaduwvorming. Bomen absorberen minder zonlicht dan bijvoorbeeld asfalt en bomen hebben een positief effect op de waterhuishouding en de luchtkwaliteit in de stad. Komende nacht koelt het achter een zwak koufront dat vandaag over het noorden van het land trekt af tot onder de 10 graden. De zuidelijke provincies blijven warm met minimumtemperaturen van 14 tot 17 graden. In de nacht naar donderdag is de warmte terug. Het wordt een echte “plaknacht” met minimumtemperaturen van 15 graden in Groningen tot 22 graden in Maastricht.

Regionale hittegolf

De vraag is of het tot een hittegolf komt. In Nederland is er een hittegolf als de temperatuur vijf dagen lang achtereen niet onder de 25 graden komt. Ook moet het op tenminste drie van die dagen dertig graden of warmer zijn. Zaterdag 17 juni werd het alleen in het Zeeuwse Westdorpe en het Brabantse Gilze-Rijen zomers warm met respectievelijk 25.3 en 25.0 graden. Zondag 18 juni werd het met uitzondering van de Wadden overal zomers warm (25 graden of meer), maar nog niet tropisch warm (30 graden). Gisteren maandag 19 juni werd het op de meeste plaatsen tropisch warm. Ook Vlissingen kon een tropische dag noteren, en dat is bijzonder. De hoogste temperatuur werd in Eindhoven gehaald, 32.4 graden. Vandaag 20 juni wordt het in het Zeeuwse West-Dorpe, in heel Brabant en Limburg 30 graden of meer. Ook morgen, 21 juni, de langste dag van het jaar, wordt het in het zuiden en oosten tropisch warm en kunnen we in West-Dorpe en Gilze-Rijen, waar het zaterdag al zomers warm werd, een lokale hittegolf optekenen. Donderdag 22 juni wordt mogelijk voor een koufront uit in het oosten van Brabant en Limburg ook een derde tropische dag gehaald en kunnen we misschien wel spreken over een regionale hittegolf. Omdat de Bilt niet zal voldoen aan de definitie van een hittegolf, zit een landelijke hittegolf er niet in. Een hittegolf zo vroeg in het jaar, komt maar weinig voor. Slechts twee keer kwam het in juni tot een hittegolf, in 1941 en in 2005. De meeste hittegolven komen voor in juli en in augustus. In 1922 kwam het in mei tot een hittegolf.

Verkoeling

Donderdagmiddag passeert een koufront, mogelijk met een lokale onweersbui op de hete plaatsen in het zuidoosten in ons land. Achter dit front stroomt koelere lucht naar ons land. Vrijdag wordt het nergens meer tropisch, maar mogelijk nog wel zomers warm in Limburg. In het weekeinde en volgende week verwacht MeteoGroup vrij normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Overigens laat het nieuwe ECMWF model van 00 uur vanaf maandag weer mogelijkheden voor zomerse temperaturen zien. Ook met temperaturen tussen 20 en 23 graden komt juni zeer hoog in het rijtje warmste junimaanden ooit en is het niet uitgesloten dat we gelijk of zelfs iets boven juni 1976 uitkomen.

Eindelijk regen in zicht…

Het ziet er op dit moment niet uit dat er op korte termijn weer een warme periode aan zit te komen. Bovendien lijkt het met een westelijke stroming ook wat wisselvalliger te worden. De onweersbui later op donderdag veroorzaakt slechts lokaal neerslag. Zaterdag veroorzaakt een volgend koufront op meer op meer plaatsen een beetje regen. Veel valt er niet, hooguit een millimeter. Na het weekeinde neemt de neerslagkans toe. Vanaf volgende week maandag kan er dagelijks 2 tot 7 millimeter vallen en wordt de droogte in het land een klein beetje verlicht.

Bron: MeteoGroup, Mscha.org

Datum: dinsdag 20 juni 2017, 11:41
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Groningen, Limburg, Maastricht, Noord-Brabant, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry