Lokale hittegolf?

18/06
Zware bosbrand in Portugal, ondraaglijke hitte in Spanje en misschien wel een lokale hittegolf in Nederland. En de astronomische zomer is nog niet eens begonnen!

Afgelopen zaterdag is er een enorme brand ontstaan in Midden-Portugal. Het is er al dagen op rij verzengend heet, en vrijdag en zaterdag werd het er op grote schaal 40 graden, lokaal zelfs 43 graden. Die bizarre temperaturen zorgen voor veel verdamping, het is er kurkdroog. De oorzaak van de bosbrand is een blikseminslag en deze omstandigheden hebben er wel voor gezorgd dat de brand zich zo ontzettend snel kon uitbreiden.

Dodelijke bosbrand niet onder controle
Meer dan 600 brandweermannen probeerden gisterochtend het vuur onder controle te krijgen. Een weg tussen twee dorpen werd omringd door de bosbrand en het verkeer kon geen kant meer op, er zijn zo vele doden gevallen. Op zaterdagochtend werd de brand al geclassificeerd als de meest dodelijke brand van de afgelopen tientallen jaren. Door de kurkdroge omstandigheden verspreidde het vuur zich zaterdag razendsnel. Daarbij stak ’s avonds ook nog eens de wind op, wat het nog extra aanwakkerde. Hulp werd dan ook ingeroepen vanuit Spanje en Frankrijk, die met nog meer brandweermannen steun leverden. Inmiddels zijn er al 43 mensen om het leven gekomen en is de brand nog steeds niet onder controle.

Datum: zondag 18 juni 2017, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry