Brits-Nederlandse samenwerking bekrachtigd op verjaardag Elizabeth

17/06
2017
Met het zogenoemde Trooping the Colour vieren de Britten de verjaardag van hun koningin Elizabeth. Te midden van paraderende Royal Guards, de beroemde Britse lijfwacht met de berenmuts, en ander militair (vlag)vertoon was ook minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze was in Londen op uitnodiging van haar Britse collega Michael Fallon.

Fallon en Hennis bekrachtigen militaire samenwerking op gebied van veiligheid.

Beeld: PO Photographer Owen Cooban

De ministers maakten van de gelegenheid gebruik om de Brits-Nederlandse veiligheidssamenwerking te bekrachtigen. Om voldoende toegerust te zijn op toekomstige uitdagingen, zeiden ze de toch al hechte banden verder te versterken. Ze willen kijken op welke gebieden er nog meer kan worden samengewerkt. Dit moet de effectiviteit en slagkracht van beide krijgsmachten vergroten.

Krachten bundelen

Hennis: “Ik hecht bijzonder aan de sterke band tussen Groot-Brittannië en Nederland. Het is duidelijk dat de collectieve veiligheid op het spel staat door onder meer internationaal terrorisme. Alleen door onze krachten te bundelen kunnen we de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd bieden. We hebben elkaar meer nodig dan ooit. Een perfect voorbeeld van hoe die samenwerking er uit kan zien, zijn de Brits en Nederlandse mariniers in de UK-Netherlands Amphibious Force.”

Actieplan

Het begrijpen van elkaars veiligheidsbelangen, maakt het mogelijk om ook op andere gebieden samen te werken. Beide landen denken aan beleid, hybride oorlogvoering, cyberoperaties, inlichtingen, uitrusting, gezamenlijke oefeningen, veteranenwelzijn, opleiding en training.

“Beide landen geloven heilig in de NAVO-EU-samenwerking. Die is cruciaal voor het beveiligen en beschermen van vrede en stabiliteit, thuis en ver weg. We gaan nu aan de slag met een actieplan voor toekomstige defensiesamenwerking. Daarin lichten we de genoemde punten meer gedetailleerd toe”, belooft Hennis.

Verjaardag

De Britse koningin viert haar verjaardag 2 keer per jaar:

op haar verjaardag, 21 april; de officiële publieksviering op de 2e zaterdag (meestal) van juni. De koningin viert haar echte verjaardag meestal in familiekring. Op haar officiële verjaardag neemt de koningin de spectaculaire militaire Trooping the Colour parade af.

Datum: zaterdag 17 juni 2017, 17:54
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Londen, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry