Leerzame oefening mariniers voor flitsmacht (video)

15/06
2017
Het overgrote deel van de 200 mariniers in Roemenië, keert morgen na 2 weken huiswaarts. Ze namen deel aan een internationale oefening. De gebruikte voertuigen en spullen gaan per goederentrein naar Nederland.

Noble Jump II, zoals de oefening heet, was een belangrijke test voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel aangeduid als flitsmacht van de NAVO. De uitdaging was vooral logistiek van aard. Lukt het om een internationaal samengestelde eenheid én hun spullen binnen enkele dagen in een crisisgebied te krijgen?

Video: impressie en uitleg van de internationale oefening Noble Jump

Download deze video

MP4-video

Video | 15-06-2017 | 2:16 | mp4 | 26.6 MB MB

“De samenwerking met onze bondgenoten is geslaagd”, zegt majoor der mariniers Jort van den Berg, liaisonofficier bij de Britse bataljonsstaf. Maar er zijn ook belangrijke lessen geleerd. “Zo ontbrak de centrale aansturing van de ondersteunende eenheden van de diverse landen.”

Lichte infanterie

De mariniers maken dit jaar deel uit van het bataljon lichte infanterie van de VJTF. Hier zitten ook Albanese, Britse en Letse militairen bij. “Voor de Albanezen is een oefening als deze betrekkelijk nieuw. We hebben officieren met een radio meegestuurd, zodat ze ter plekke uitleg konden geven”, aldus Van den Berg.

Geruststelling

De keuze voor Roemenië was niet toevallig. De veiligheidssituatie in het oosten van het NAVO-verdragsgebied is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd door de houding van Rusland. Door in dit deel van Europa te oefenen maakt de NAVO duidelijk dat een schending van het verdragsgebied niet zal worden geaccepteerd. Ook stelt het bondgenootschap met zijn aanwezigheid de oostelijke bondgenoten gerust. Zo is er momenteel een compagnie van de Koninklijke Landmacht in Litouwen gelegerd.

Datum: donderdag 15 juni 2017, 16:18
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Litouwen, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry