Lange dagen

14/06
2017
Over een week begint bij ons officieel de astronomische zomer en is sprake van de “langste dag”. De komende dagen doet de daglengte daar echter weinig voor onder. Zo kunnen we vandaag op veel plaatsen ongeveer 15 zonuren bijschrijven. Het noorden heeft deze woensdag echter wat minder zonneschijn, terwijl de zon juist daar langer boven de horizon staat.

Er is soms wat verwarring over het begin van de seizoenen. In de schoolboekjes wordt iedereen namelijk aangeleerd dat de (sterrenkundige) zomer op 21 juni begint, terwijl de weerkundigen ervoor hebben gekozen om deze op 1 juni van start te laten gaan. De reden dat meteorologen deze datum kiezen is het feit dat historische weerdata over een seizoen dan gemakkelijker met elkaar kunnen worden vergeleken. De sterrenkundige zomer begint soms namelijk op de 20e of 22e, afhankelijk van de zonnestand ten opzichte van de aardas.

Middernachtzon
Hoe verder je naar het noorden reist, des te langer staat de zon in deze tijd van het jaar boven de horizon. In het poolgebied gaat zij zelfs helemaal niet meer onder: de middernachtzon.

De poolcirkel vormt de zuidelijke grens waarop dit fenomeen voor komt. Daar blijft de zon alleen op 21 juni een heel etmaal boven de horizon. Verder noordwaarts gebeurt dit vaker. Op het meest noordelijk gelegen stukje vaste land van Europa (De Noordkaap) is de zon al sinds 11 mei niet meer ondergegaan. Pas op 1 augustus zakt zij weer in de Noordelijke IJszee. Nog verder noordwaarts, op de Noordpool, gaat de zon zelfs een halfjaar niet onder.
Het tegenovergestelde treedt op als je nu naar het zuiden rijdt. Naar het zuiden toe wordt de daglengte steeds korter. Neem een plaats als Rome. Daar kan de zon vandaag met 15:12 uur bijna twee uur minder lang schijnen dan in ons land. Toch reizen veel Nederlanders zuidwaarts af voor hun vakantie, aangezien het aandeel bewolking daar vaak lager is. Bovendien is de zonkracht daar sterker dan hier, zodat de temperaturen ook gemakkelijker oplopen.

Landelijke verschillen
Hoewel Nederland klein is, zijn er toch ook in ons land al wat verschillen in de daglengte waarneembaar. Als we voor bijvoorbeeld vandaag de zonnestanden bekijken, zie je dat inwoners van Schiermonnikoog met 16:59:30 uur ruim een halfuur langer direct zonlicht ontvangen dan Maastrichtenaren (16:28:55 uur).
Ook tussen oost en west zien we verschillen, maar dan vooral in een verschuiving van de tijden van zonsopkomst en zonsondergang. De zon komt immers overal op in het oosten en gaat weer onder in het westen. Hierdoor kwam de zon vandaag in Enschede (05:10 uur) acht minuten eerder op dan in Haarlem, maar is het ook tien minuten eerder donker dan in Haarlem (22:04 uur).
Tesselaars (inwoners van Texel) profiteren vanavond het langst van daglicht. Daar zakt de zon nog eens vier minuten later in zee.

Bron: MeteoGroup
Gebruikte bronnen: www.timeanddate.com
Foto voorpagina: John Dalhuijsen, Zandvoort.

Datum: woensdag 14 juni 2017, 13:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Enschede, Friesland, Haarlem, Itali, Noord-Holland, Noordelijke, Overijssel, Rome, Schiermonnikoog, Texel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry