Het ritme van de zomer

12/06
2017
Na een zomers weekeinde is het op de eerste werkdag van deze week voelbaar frisser met temperaturen onder de 20 graden en overheersen wolken het weerbeeld. De komende dagen wordt het weer warmer en zonniger. Donderdag wordt de warmste dag van de week met temperaturen tot 28 graden en volgt misschien een lokale regen- of onweersbui. Vrijdag is het weer een stuk frisser met temperaturen rond 20 graden.

Weerpatroon

Dit patroon, een paar dagen droog met zon en oplopende kwikstanden tot zomerse en soms tot tropische temperaturen gevolgd door een paar lokale regen- en onweersbuien waarna het weer even afkoelt, hebben we de afgelopen weken vaker gezien. Het lijkt wel alsof er een ritme in zit, het ritme van een Nederlandse zomer. Lange perioden met droog en zonnig weer zitten er niet in. Na een dag of 3 a 4 droog en opwarmend weer neemt de kans op een lokale bui toe. Overigens leveren die lokale buien veel te weinig neerslag op om de droogte, die in ons land behoorlijk nijpend begint te worden, te verlichten. Het patroon van de zomer wordt veroorzaakt door uitlopers van het Azorenhogedrukgebied. Telkens weer zien we een nieuwe cel van hogedruk naar ons toekomen, zo ook aanstaande woensdag. Hogedrukgebieden zijn geen blijvertjes. Ze trekken na 1 of 2 dagen weer door naar het oosten. Op de Oceaan zien we lagedrukgebieden die over de Britse eilanden naar Scandinavië trekken en daar wisselvallig, nat en soms winderig weer veroorzaken. Uitlopers van de Atlantische depressies trekken soms in verzwakte vorm over ons land en veroorzaken een lokale bui. In de warme lucht boven Frankrijk ontstaat vaak voor de komst van een koufront een thermische lagedrukgebied. Regelmatig weten buien die op zo’n thermische vore ontstaan boven Frankrijk voordat het koufront de warme lucht in ons land verdrijft, in het zuiden en oosten van het land een lokale, soms pittige regen- of onweersbui te veroorzaken.

Vandaag inversie en coalescentie

Ook deze week zien we dit patroon, dit ritme terug. Vandaag zien we een hogedrukuitloper over het westen van Frankrijk. Aan de noordflank van het hogedrukgebied stroomt met een matige en aan zee vrij krachtige tot krachtige westelijke wind frisse lucht naar ons land en wordt het op de meeste plaatsen niet warmer dan 18 graden. Na een relatief heldere start van de dag ontstonden stapelwolken. Deze zullen onder een inversie (een laagje warmere lucht op 2 kilometer hoogte) niet verder groeien, zich uitspreiden. Door coalescentie (het samenvloeien van kleine neerslagdruppels tot grotere druppels die dan door zwaartekracht uit de wolk vallen) kan er uit de wolken lokaal een beetje regen of motregen vallen. De neerslaghoeveelheden zetten natuurlijk geen zoden aan de dijk voor de natuur. Vanavond en vannacht neemt de wind af, alleen in het noordelijk kustgebied blijft het nog even stevig waaien. Het koelt uiteindelijk af naar 13 graden.

Morgen meer zon en twintigers

Morgen kruipt het hogedrukgebied dichtbij en ligt boven het Kanaal. Er is er meer zon dan vandaag. In het binnenland zullen nog wel stapelwolken worden gevormd. Deze zullen niet meer uitsmeren onder een inversie en ook nergens meer een spatterbuitje opleveren. De temperaturen gaan door meer uren van de zon iets omhoog maar 18 tot 21 graden.

Frisse nacht en hoge zonkracht op woensdag

Woensdag ligt het hogedrukgebied precies boven ons land en is het rustig en droog. De nacht naar woensdag is de meest frisse van de hele week. Het is helder en het is rustig. Lokaal kunnen boven weilanden en sloten lage mistbanken ontstaan. Landinwaarts daalt de temperatuur tot onder de 10 graden (7 of 8 graden in het oosten). Overdag schijnt de zon volop, alleen in het noordoosten komen nog stapelwolken tot ontwikkeling. De zonkracht is hoog, indien het onbewolkt is, is der zonkracht deze week 7 en op woensdag 8. Gisteren werd door het RIVM een zonkracht van 8,7 gemeten. Dat is zeldzaam hoog voor ons land. Het record voor ons land is zonkracht 9. Met zonkracht 7 of 8 kun je na 10 minuten zonder in te smeren al verbranden. In de loop van de dag draait de wind aan de zuidflank van het hogedrukgebied naar het oosten. Door aanvoer van warme lucht in combinatie met vele uren zon wordt het op woensdag in het zuiden van het land weer zomers warm, 25 graden. In het noorden van het land wordt het 20 tot 23 graden.

Wel of geen bui op donderdag?

De nacht naar donderdag verloopt warmer met 13 of 14 graden. Het hogedrukgebied is net zoals zijn voorgangers geen blijvertje en trekt naar Polen. Tussen het wegtrekkende hogedrukgebied en een lagedrukgebied op de Oceaan ten zuiden van IJsland wordt donderdag met zuidelijke winden warme lucht aangevoerd uit Frankrijk waarin de temperaturen kunnen oplopen naar 25 tot 28 graden in het oosten en zuidoosten van ons land. In het westen van het land draait de wind in de loop van de dag naar zuidwest en wordt het door aanvoer van lucht over zee minder warm. De vraag is of het koufront gekoppeld aan de depressie of een eventuele thermische vore boven Frankrijk buien zullen veroorzaken. De nieuwste weermodellen geven aanwijzingen dat het koufront niet veel voorstelt en het maar de vraag is of thermische buien in de warme Franse lucht ons land zullen bereiken.

Vrijdag weer in de frisse lucht

Duidelijk is wel dat het koufront op vrijdag is gepasseerd en er vanuit het westen opnieuw weer frisse lucht wordt aangevoerd. Zon en wolken wisselen elkaar af, aan zee waait een stevig briesje en het wordt 19 tot 23 graden.

Gaat het ritme door?

De afgelopen dagen berekende de operationele run van het ECMWF-model in het komend weekend een noordwestelijke stroming met aanvoer van koele Noordzeelucht en temperaturen onder de 20 graden met een Azorenhogedrukcel niet naar ons land uitbreidend naar de Britse eilanden en een lagedrukgebied trekkend naar het zuiden van Scandinavië. Dit zou betekenen dat we een ander weerpatroon zouden krijgen. In de pluimgrafiek was deze oplossing de afgelopen dagen een eenling, de meeste van de 50 extra berekeningen lieten weer een opbouw van temperatuur zien met een hogedrukcel opnieuw weer trekkend naar onze omgeving (wederom een herhaling van het weerpatroon). De operationele run van 00 uur volgt nu de andere oplossingen en laat vanaf zaterdag opnieuw een temperatuurstijging zien met een nieuwe hogedrukcel uitbreidend naar onze omgeving.

Volgende week tropisch?

De operationele run van het ECMWF model gaat van koud naar extreem warm met op dinsdag 20 juni, net voor de langste dag van het jaar op 20 juni tropische temperaturen. Het is natuurlijk afwachten of de berekeningen de komende dagen ook zo warm zullen uitvallen. Verder zien we nu in de pluim dat er nog steeds ook koudere oplossingen zijn en dat het NCEP-model een ander ritme volgt met een piek in temperatuur op zondag en begin volhende week een tijdelijke terugval van de temperatuur. De neerslagsignalen blijven klein, rond donderdag en vrijdag is er kans op een lokale bui. Ook volgende week blijft neerslag beperkt, hooguit tot een lokale bui. Dat betekent dat neerslagtekort, op dit moment 80 mm, de komende week verder zal oplopen.

Datum: maandag 12 juni 2017, 12:03
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, IJsland, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry