Skiën in de zomer, het kan!

11/06
2017
Nog even geduld en de zomervakantie begint. Gedurende de zomervakantie reizen weer veel Nederlanders af naar het zuiden van Europa om te genieten van zon, zee en strand. Toch zijn er voldoende landgenoten die de zon en warmte aan zich voorbij laten gaan en de landen in Noord-Europa opzoeken. Een kleine groep gaat voor een wintervakantie in de zomer, want dat kan weldegelijk in Europa.

Zomerskiën
Op de hoogste toppen van de Alpen ligt ook gedurende de zomer sneeuw, zeker op de gletsjers. Ook op dit moment zijn er in Oostenrijk en Zwitserland nog enkele pistes geopend. In Zwitserland gaat het om een aantal pistes nabij de Matterhorn en in Oostenrijk kun je terecht in Kaprun en Hintertux. Sneeuw valt er de komende dagen niet, of het moet echt op de hoogste toppen zijn waar geen enkele skilift naartoe gaat. Het is namelijk erg warm in het Alpengebied, maar ook nog eens wisselvallig. Van tijd tot tijd komt het tot een forse regen- of onweersbui. Warm en wisselvallig weer is geen goed nieuws voor de hooggelegen skipistes in het Alpengebied want juist bij dit weertype is de smelt enorm. Zonnig en droog weer zorgt voor minder schade aan het sneeuwdek, al wordt de sneeuw met de sterke zon wel erg papperig in de middag. De skigebieden die hun deuren dan ook nog geopend hebben, zijn vaak alleen in de ochtend open.

Iets waar skiliefhebbers tijdens de zomermaanden ook rekening mee moeten houden is de zonkracht. In de Alpenlanden is deze al vaak veel hoger dan in Nederland (maar nog niet zo hoog als in Zuid-Europa). Hoger op in de bergen komt de zonkracht nog hoger uit en in gebieden met sneeuw kan de zonkracht bijna verdubbelen door de weerkaatsing. Bovendien kun je ook nog eens verbranden op plekken waar je dat niet zo verwacht en dat komt doordat de sneeuw het zonlicht weerkaatst. Een bekende plek die vaak vergeten wordt bij het insmeren is bijvoorbeeld achter de oren of de onderkant van de neus.

Noorwegen
Wie wil skiën in het noorden van Europa kan in de Noorse bergen terecht. Ook hier zijn een aantal skigebieden tijdens de zomermaanden (deels) geopend. Het leuke aan de wintersportgebieden in Noorwegen is het feit dat de zon hier nog lang boven de horizon staat, maar niet zo hoog als in Nederland en de Alpenlanden waardoor de zonkracht iets minder hoog is. Daarnaast kan het zelfs midden in de zomer nog af en toe sneeuwen op de hoogste bergtoppen en dus bestaat de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen te skiën op verse sneeuw.

De dure optie
Een andere optie om te genieten van verse sneeuw is een wat dure optie. Op het zuidelijk halfrond is het nu winter en gaan nu de skigebieden in Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Australië open. In laatstgenoemde land moet men het vooral hebben van kunstsneeuw. De bergtoppen komen hier op een goede 2000 meter uit en dat is in dit deel van de wereld net niet hoog genoeg om gegarandeerd voldoende sneeuw op de pistes te hebben liggen in de maanden juni, juli en augustus.

Hoge zonkracht in Nederland
Overigens, ook in Nederland is de zonkracht deze dagen erg hoog. Dat is ook niet zo vreemd want in juni bereikt de zon zijn hoogste positie. Toch is een UV index die soms tipt aan 8 best uitzonderlijk al is het de vraag of we deze extreme waarde ook echt gaan halen. Een kleine hoeveelheid bewolking is al voldoende om de zonkracht te beïnvloeden. Ondanks dat is het raadzaam om de komende dagen goed te smeren. Ook een zonkracht 5 of 6 is voldoende om na een tijdje een rood verbrande huid op te leveren.

Bron: MeteoGroup, RIVM, Thredbo Resort.

Datum: zondag 11 juni 2017, 10:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Chili, Limburg, Noord-Holland, Noorwegen, Oostenrijk, Zeeland, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry