Zomer komt weer (even) terug

09/06
2017
De afgelopen dagen was het even heel ander weer dan wat we de laatste weken gewend waren. Het was zelfs ronduit herfstachtig met dinsdag uiteindelijk enkele buien en forse windstoten. Aan zee werd af en toe zelfs storm, kracht 9 gemeten. Zo snel als dat de warmte werd verdreven, zo snel komt deze ook weer terug.

Buien
Gisteren konden we ook al merken dat de warme lucht nooit ver weg is geweest. De wind zocht de zuidhoek op en het werd dan ook direct warm. Op de Waddeneilanden werd het 19 graden, Midden-Nederland kwam op 23 graden uit en op de grens met België werd de zomerse 25 graden aangetikt. Toch is vandaag weer even de koele lucht aan zet. Het verdrijven van de warmte ging vannacht en deze ochtend gepaard met buiige regen. Op sommige plaatsen kwam het ook tot onweer en vannacht werden in het zuidwesten van het land ook windstoten gemeten tot zo’n 75 km/u.

Vooral vanmorgen regende het in grote delen van het land een tijdje goed door. De regenmeters werden her en der goed gevuld. De meeste regen viel tot nu toe in de westelijke helft van het land met ruim 30 mm in de kop van Noord-Holland. In het oosten was tot het einde van de ochtend nog maar weinig regenwater opgevangen, maar daar lijkt aan het begin van de middag verandering in te komen.

Terugkeer van de zomer
Vanmiddag klaart het vanuit het westen op. De laatste echt serieuze buien verlaten halverwege de middag de oostelijke helft van het land en uiteindelijk weet ook hier de zon nog even door te breken. Na een rustige nacht, volgt een kalme zaterdag. Er wordt weer warme lucht aangevoerd en zo wordt het in een groot deel van het land tussen 22 en 25 graden. Een warmtefront ligt wel heel dichtbij en wolkenvelden ervan schuiven over het land en weten vooral in het noorden de zon nog behoorlijk af te schermen.

Nog warmer wordt het zondag. Met veel zon, stijgt het kwik naar 25 tot 29 graden. Zelfs een lokale 30 graden in het zuidoosten van het land is niet uitgesloten. De zon zal overigens niet de gehele dag schijnen. In de middag vormen zich geleidelijk enkele wolkenvelden en lokaal kan ook een bui vallen.

Toch weer koeler
In de nacht naar maandag trekt een inactief koufront over met wolkenvelden en een enkele bui. Daarna wordt er beduidend koelere lucht aangevoerd en zo start de nieuwe werkweek met duidelijk lagere temperaturen. Maandagmiddag is het 18 tot 21 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af, maar het blijft wel op de meeste plaatsen droog. Lang duurt het koelere intermezzo niet. Dinsdag wordt het al een graadje warmer en zoals het er nu naar uit ziet, wordt het vanaf woensdag nog iets warmer. Volgens de laatste run van het ECMWF model zijn zelfs zomerse temperaturen in de zuidelijke provincies heel goed mogelijk.

Datum: vrijdag 9 juni 2017, 10:58
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry