Extreme golven in Zuid-Afrika

08/06
2017
Gisteravond en afgelopen nacht heeft het zuiden van Zuid-Afrika te kampen gehad met flinke overlast als gevolg van extreem hoge golven en lokaal zware regenbuien. We leggen uit wat er precies is gebeurd.

Verscheidene bureaus berichtten vanmorgen over meerdere slachtoffers in Zuid-Afrika als gevolg van hoge golven en zware buien. Met name in de regio Kaapstad is het flink tekeer gegaan. Vooral de opgetreden golfhoogten langs de zuidwestkust zijn bijzonder te noemen.

Grote luchtdrukverschillen
Zuid-Afrika had gisteren te maken met grote luchtdrukverschillen. In het noordwesten van het land was de luchtdruk hoog (1025 hPa) als gevolg van een uitloper van een groot hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan. Daarentegen bevond zich ten zuiden van Zuid-Afrika een diep lagedrukgebied met daar veel lagere luchtdruk (973 hPa). Als gevolg hiervan kwam het op zee tot een zware zuidwesterstorm, windkracht 10. Ook direct aan zee werd bij Cape Point bijna windkracht 9 geregistreerd. Over een afstand van een paar duizend kilometer waaide de wind met windkracht 7 of meer. De combinatie van dit langgerekte en sterke windveld met een grote waterdiepte van de oceaan, leidde tot de opbouw van enorme golven.

Twaalf meter
Op een boei bij Cape Point, nabij Kaapstad, werden gisteravond rond 22 uur Nederlandse tijd significante golven gemeten tot bijna twaalf meter. De maximale uitschieters gingen zelfs tot ruim 17 meter, ongekend hoog.

Lokaal veel regen…en sneeuw!
Naast veel wind en hoge golven, bracht het eerder genoemde lagedrukgebied ook een gebied met stevige (onweers)buien met zich mee. Dit leverde in de regio van Kaapstad over de periode van 7 juni 08:00 uur tot 8 juni 08:00 uur (Nederlandse tijd) op veel plekken 20 tot 30 millimeter regen op. Op sommige plaatsen veel meer. Zo werd net ten zuidoosten van Kaapstad 68 mm afgetapt.

Wat dieper landinwaarts viel de regen hogerop in de bergen soms zelfs in de vorm van sneeuw. Uit de omgeving van Worcester ontvingen wij een sneeuwfoto vanaf een hoogte van ongeveer 2000 meter hoogte.

Aanhoudend noodweer?
MeteoGroup verwacht dat de condities snel verbeteren. Het genoemde lagedrukgebied is inmiddels al oostwaarts weggetrokken, en de kern van het Atlantische hogedrukgebied heeft zich tot over Zuid-Afrika verplaatst. Het gevolg is dat de wind reeds sterk is afgenomen en dat de zwaarste buien richting de Indische Oceaan zijn verschoven.
De significante golfhoogten nemen de komende uren geleidelijk af tot rond vijf meter vanavond. Op zaterdag kan de wind langs de zuidkust wel even aantrekken tot 8 Beaufort met golven tot 6 meter, maar zo extreem als gisteren zal het niet meer worden.

Bron: MeteoGroup.
Gebruikte bronnen: NOS.
Foto voorpagina: een monstergolf, gistermiddag gefotografeerd bij Waterfront, Kaapstad.

Datum: donderdag 8 juni 2017, 13:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Kaapstad, Kampen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Zuid-Afrika

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry