Productieve dagen

07/06
2017
Waar de zonnepanelen de afgelopen weken vele kilowatturen opleverden, waren het gisteren en vandaag topdagen voor windmoleneigenaren betreft. En sinds een maand is Nederland een megawindpark rijker: Gemini Offshore Windpark.

Optimale windsnelheden
Logischerwijs is het zo dat meer wind ook meer elektriciteit oplevert, maar daar zitten uiteraard grenzen aan. Om schade aan de rotorbladen te voorkomen worden de windmolens stilgelegd zodra windsnelheden van 25 meter per seconde worden gehaald, windkracht 10. Dit wordt gelukkig niet vaak gehaald, aangezien de energieproductie hierdoor flinke schade oploopt.

Naast een maximumgrens voor de windsnelheid, is er ook een ondergrens die nodig is om de windmolens in beweging te zetten. Om de wrijvingskracht te compenseren is een minimale windsnelheid vereist van circa 4 meter per seconde, windkracht 3.

Bij een toenemende windsnelheid zal de elektriciteitsproductie toenemen. Echter wordt de productie gelimiteerd door de capaciteit van de generator. Vanaf windsnelheden van circa 15 meter per seconde (windkracht 7) en hoger is de elektriciteitsproductie maximaal. Met zowel gisteren als vandaag windkracht 7 tot 8 (soms zelfs 9) is de windopbrengst in de windparken langs de Nederlandse kust dus optimaal.

Gemini Offshore Windpark
Op 8 mei is het Gemini Offshore Windpark officieel in gebruik genomen. Dit Nederlandse megapark is een van de grootste ter wereld, bestaande uit 150 windmolens verspreid over een oppervlakte van 68 vierkante kilometer. Het bevindt zich ongeveer 55 kilometer ten noorden van Ameland. Hierdoor zijn de windmolens vanaf het land vrijwel onzichtbaar. Het maximale vermogen van alle molens samen is 600 megawatt. Volgens berekeningen is de jaarlijkse productie een onvoorstelbare 2,6 terawattuur, waarmee maar liefst 785.000 huishoudens van voldoende stroom kunnen worden voorzien.

Nederland had al drie andere grote windmolenparken, samen goed voor 357 megawatt. Met de opening van het Gemini Offshore Windpark is het totale windenergievermogen dus bijna driemaal zo groot geworden.

Naar verwachting komen er in 2020 voor de Zeeuwse kust twee nieuwe grote windparken, zodat meer mensen blij worden van een windrijke dag.

Bron: MeteoGroup
Gebruikte bronnen: RD, maritiemnieuws.nl, Windpower Program.
Foto voorpagina: Het recent geopende Gemini Offshore Windpark, via Twitter.

Datum: woensdag 7 juni 2017, 13:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ameland, Friesland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry