Mogelijk zeldzame junistorm

06/06
2017
Na een lange periode van tamelijk kalme en droge condities, is het weer behoorlijk omgeslagen. Op veel plaatsen kletterde de regen vanochtend al soms even stevig tegen de ramen en haalde de wind flink uit. In de loop van deze middag trekt de wind verder aan. Mogelijk komt het aan zee zelfs even tot een windkracht 9, storm. Dat is in deze tijd van het jaar een bijzonderheid.

De oorzaak van deze drastische weersverandering vinden we in een klein, maar venijnig lagedrukgebied. Dit systeem trekt deze dinsdagmiddag via de Engelse oostkust met een bocht naar de centrale Noordzee, waar hij ook morgen nog blijft rondtollen. Aan de zuidzijde van de lagedrukkern bevindt zich een krachtig windveld, dat ook ons land aandoet.

Weinig stormen in juni
Sinds 1906 is het slechts zesmaal eerder voorgekomen dat in ons land op een officieel weerstation een uurgemiddelde windkracht 9 (storm) werd gemeten. De gemiddelde windsnelheid moet dan minimaal 75 km/uur zijn. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2004, op 23 juni in IJmuiden.

Van een officiële zware storm is in juni zelfs nog nooit sprake geweest. Volgens de definitie moet het dan gedurende een tijdspanne van een uur tot windkracht 10 komen.

Hoogste juniwindstoot
Naast de gemiddelde windsnelheid wordt in de weerkunde een onderscheid gemaakt met kortstondige uitschieters, windstoten. Vooral tijdens pittige buien(lijnen) kan de wind ook in juni op lokale schaal soms behoorlijk uitpakken. Hierdoor zijn flinke windstoten in deze maand wat minder zeldzaam dan stormen. Recordhouder is Schiphol waar op 7 juni 1997 een maximale windvlaag van 130 km/uur werd gerapporteerd.

Komt het tot een storm?
Dan rest natuurlijk de vraag of het tot een officiële junistorm komt. In de loop van dinsdagmiddag trekt de zuidwestenwind overal verder aan. Boven land wordt deze vrij krachtig tot soms krachtig, 5 tot 6 Beaufort. Langs de zuidwest- en westkust komt enige tijd een harde tot stormachtige zuidwester te staan, windkracht 7 tot 8. De meeste wind lijkt vooralsnog bestemd voor de Noord-Hollandse kust en de westelijke Waddeneilanden. Daar kan het in de namiddag en avond mogelijk even tot een windkracht 9 komen.

Buiten de gemiddelde wind om verwacht MeteoGroup ook forse windstoten. Landinwaarts zijn deze middag en avond maximale uitschieters mogelijk tot plaatselijk meer dan 75 km/uur (zware windstoten). Langs de noordwestkust tippen de windvlagen soms aan de classificatie “zeer zware windstoot”, waarvan sprake is bij >100 km/uur.

Ook komende nacht en woensdag overdag waait het nog fors met langs de noordwestkust soms nog windkracht 8 en zware windstoten, maar de scherpste kantjes gaan er geleidelijk af.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Ditta Modderkolk (archieffoto)

Datum: dinsdag 6 juni 2017, 13:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry