Onstuimige dinsdag

05/06
2017
Na twee aardige pinksterdagen met zon en een enkele bui staan er een paar wisselvallige zomerdagen op het menu. Regen is van harte welkom, het is kurkdroog in de natuur. Morgen wordt niet alleen regen, maar ook veel wind verwacht. Met name in de middag en avond. Vooral aan zee kan het flink te keer gaan met een stormachtige wind en uitschieters tot 90 km per uur. Tijdens buien kan de wind ook landinwaarts flink uithalen tot 75 km uur. De bomen staan op dit moment in vol blad. Met dit soort windvlagen kunnen takken afbreken en dakpannen van het dak waaien.

Aardige tweede pinksterdag

Vandaag, tweede pinksterdag verloopt nog rustig met vanmiddag een matige en langs de kust en op het IJsselmeer een vrij krachtige zuidwestenwind. Zon en wolken wisselen elkaar af, met name in het westen en noorden kan een enkele bui vallen. Het wordt 18 graden op de Wadden en 23 graden in het oosten en zuidoosten van ons land.

Blik op Engeland

Boven de Britse eilanden bevindt zich vanmiddag een complex lagedrukgebied. De meeste zuidelijke kern van lagedruk bij het zuidwesten van Engeland ligt precies onder de linkeruitgang van de straalstroom. De depressie diept de komende 24 uur flink uit, trekt over het zuiden van Engeland en ligt morgenavond ten noordwesten van Texel en Vlieland met een kerndruk rond de 985 hPa. Een koufront, gekruld om deze depressie trekt morgenochtend en morgenmiddag van zuidwest naar noordoost over ons land. Naar het noordoosten trekkend wordt de buienlijn steeds actiever, misschien vormt er zich wel een lijn van actieve buien waarbij het met name in het oosten en noordoosten kan onweren. Na passage van het koufront is het even wat droger en breekt de zon mogelijk even door. Later in de middag en avond draait aan de zuidflank van het lagedrukgebied een occlusiefront over het westen en noordwesten van het land met buiige regen. De buien zullen lokaal tussen de 10 en 20 mm regen loslaten, 1 a 2 emmers per vierkante meter. Dat is goed nieuws voor de natuur!

Morgenmiddag en avond (zware) windstoten

Komende nacht is het relatief rustig. De zuiden- tot zuidoostenwind neemt geleidelijk toe tot matig en aan zee tot vrij krachtig, windkracht 5. Morgen draait de wind naar west tot zuidwest en neemt daarbij fors toe tot vrij krachtig of krachtig (kracht 5 of 6), langs de zuidwest- en westkust en op het IJsselmeer komt een harde tot stormachtige wind te staan, windkracht 7 of 8. Tijdens buien op het koufront kunnen windstoten tot 70 km per uur voorkomen. Langs de zuidwest – en westkust zijn zware windstoten mogelijk. Het windveld begint bij de zuidwestkust in de loop van de ochtend en breidt zich in de loop van de middag, namiddag en avond langs de westkust naar het noorden uit. Hoe hard het precies gaat waaien is afhankelijk van de precieze sterkte en de trekrichting van het lagedrukgebied. Op dit moment berekenen modellen een windkracht 8 en mogelijk een kortstondige 9 Bft langs de kusten van Zeeland en Zuid-Holland met uitschieters van 75 en 90 km per uur, mogelijk zelfs iets hoger tot 100 km per uur. Met bomen vol in blad zullen zeker in de kustprovincies en rondom het IJsselmeer takken van bomen afwaaien. Ook landinwaarts kunnen windstoten op passage van het koufront in de middag schade veroorzaken.

Noorden langer onstuimig

In de nacht naar woensdag trekt de depressie verder noordwaarts naar de Noordzee en neemt de wind in het zuiden en zuidwesten van het land af. In het noorden van het land, en met name in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied blijft het tot woensdagochtend onstuimig. Echt rustig wordt het pas in de loop van woensdagmiddag en woensdagavond als de depressie boven Denemarken aankomt. Na passage van een zwakke rug van hogedruk donderdagnacht ontwikkelt zich ten westen van de Britse Eilanden een volgende depressie. Deze is lang niet zo sterk al de dinsdagdepresie. Wel zullen de aan het lagedruk gekoppelde fronten systemen met name in het westen en noorden op donderdag enige regen veroorzaken. Met een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind wordt zachtere lucht aangevoerd. Dinsdag en woensdag wordt het door regen en wind niet warmer dan 16 of 17 graden, donderdag en vrijdag wordt het weer 21 graden.

In het weekeinde weer zomers warm

Een volgende depressie op de Oceaan is tegen het weekeinde in zicht. Deze ontwikkelt zich weer krachtiger, maar trekt volgens de modellen over de Britse eilanden en laat ons land wat betreft de wind ongemoeid. Zuidwestenwinden zullen na passage van een zwak warmtefront op zaterdag warme lucht aanvoeren vanuit Spanje en Portugal waardoor de temperaturen landinwaarts weer oplopen naar zomerse waarden, 25 tot 28 graden. Op de stranden wordt het met wind van zee minder warm. In de warme lucht op het koufront zal vanaf zondagavond de kans op een paar stevige regen en onweersbuienweer toenemen.

Datum: maandag 5 juni 2017, 14:25
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Friesland, Noord-Holland, Portugal, Spanje, Texel, Vlieland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry