Meteorologische zomer 2017 start zonnig en zomers warm

31/05
2017
Het is vandaag de laatste dag van meteorologische lente. Voor weerkundigen start het zomerseizoen op de eerste dag van juni. De zomer start dit jaar voortvarend met zomerse temperaturen en volop zonneschijn. Vrijdag wordt het in het zuidoosten lokaal tropisch warm.

Comfortabel

We hebben al even van de zomer mogen proeven. Perfect getimed tijdens het lange vrije Hemelvaartsweekeinde. Tot een officiële hittegolf kwam het net niet (5 dagen waarvan 3 met 30 graden of meer en 2 met 25 graden of meer), warm was het wel. Na de lokale fikse regen- en onweersbuien in de nacht naar dinsdag, die overigens de aanhouende droogte niet echt hebben verlicht, is het vandaag comfortabel warm. Op de Wadden wordt het 17 graden. Het zeewater is nog niet echt warm (12 a 13 graden). In het midden van het land wordt het 22 graden. De hoogste temperaturen worden gehaald in Gelderland, Brabant en Limburg, 23 en lokaal 24 graden. Normaal wordt het in deze fase van het jaar 19 graden.

Polaire lucht

De comfortabele temperaturen hebben we te danken aan de polaire lucht die met een zwakke tot matige westelijke wind naar ons land wordt geblazen. Op de weerkaart zien we een hogedrukgebied boven het noorden van Frankrijk, dat komt onze kant op. Boven ons land beweegt een zwak occlusiefront vandaag zuidwaarts. Uit de opbollende stapelwolken op het front kan vanmiddag in de zuidelijke provincies lokaal een bui ontstaan. Op de meeste plaatsen is het droog. Aan de noordzijde van het koufront verdwijnen de wolken en wordt het helder. Door de hoge stand van de zon en de heldere en schone lucht die vanaf de Noordzee binnenstroomt, is de zonkracht ook vandaag hoog, 7.

Relatief fris nachtje

In de polaire lucht kan het vanavond en vannacht lekker afkoelen. In het noorden kan het kwik dalen naar 5 graden. Aan zee en in het zuiden blijft het milder met 10 of 11 graden. In het noorden van het land lekt een beetje vochtige Noordzeelucht binnen en kunnen eind van de nacht en morgenochtend lokaal mistbanken voorkomen.

Op naar zomerse tot tropische temperaturen

Het hogedrukgebied verplaatst zich de komende dagen naar het oosten waardoor de stroming zuidwestelijk wordt en warme lucht uit Spanje en Frankrijk weer naar ons toe komt. Morgen wordt het 3 graden warmer dan vandaag. In het zuiden en oosten wordt het gemakkelijk weer zomers warm met temperaturen tussen 25 en 27 graden. Aan zee loopt het kwik bij een zwak windje in de ochtend op naar 18 tot 23 graden. In de middag steekt er een zeewindje op en koelt het langs de stranden een paar graden af. De zon schijnt volop. Er zullen in het binnenland een paar stapelwolken ontstaan. Deze groeien niet meer uit tot een bui. In de kustprovincies is het wolkeloos. De zonkracht blijft hoog! In de nacht naar vrijdag koelt het minder af en blijven de minimumtemperaturen boven de 10 graden. Vrijdag wordt nog warmere lucht aangevoerd. Het wordt op nog eens 3 graden met temperaturen oplopend naar 27 tot lokaal 30 graden(tropisch warm) in Limburg. Aan zee wordt het 21 tot 24 graden.

Franse onweersbuien

In de warme lucht boven Frankrijk ontstaat vrijdag een (thermisch) lagedrukgebiedje en zullen in de loop van de middag lokaal onweersbuien ontstaan. Met een zuidwestelijke stroming kan zo’n Franse (stevige) bui vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag over ons land trekken. Zaterdag overdag wordt de warme lucht door een koufront vanuit het westen verdreven. In de nacht en ochtend trekken enkele buien over het land. In de middag klaart het achter het front vanuit het westen weer op bij temperaturen tussen 19 en 24 graden.

Pinksterdagen

Een herhaling van het warme weer tijdens de Hemevaart zit er met Pinksteren niet in. Tijdens de Pinksterdagen zitten we wederom in de polaire lucht en is het een stuk minder warm met maxima rond 19 of 20 graden. Rondom een depressie boven de Britse eilanden wordt met een west- tot zuidwestelijke stroming zien we af en toe een buienstoring meekomen, tussendoor is er ook ruimte voor de zon.

Datum: woensdag 31 mei 2017, 13:24
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Gelderland, Limburg, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry