NAVO-hoofdkwartier na halve eeuw nog steeds belangrijk

31/05
2017
"Brunssum heeft een opmerkelijke bijdrage geleverd aan het leven van ons allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat dat in de toekomst zo blijft." Met deze woorden gaf minister Jeanine Hennis-Plasschaert in het Zuid-Limburgse Brunssum het belang aan van het Allied Joint Force Command-hoofdkwartier van de NAVO. Het werd 1 juni 1967 opgericht als een van de 3 operationele hoofdkwartieren voor de NAVO-strijdkrachten in Europa.

Koning Willem-Alexander zwaait bij aankomst bij het hoofdkwartier naar de vele belangstellenden.

Beeld: Foto: ANP

Vandaag, 50 jaar later, werd dit gevierd in bijzijn van koning Willem-Alexander. Bovendien werd een nieuwe vleugel van het pand geopend. Die actie nam Supreme Allied Commander Europe generaal Curtis Michael Scaparrotti voor zijn rekening.

Hartelijk welkom

Volgens Hennis verwelkomde Nederland het hoofdkwartier destijds hartelijk. De gemeente en de NAVO bouwden gemeenschappelijk het nieuwe onderkomen op. Brunssum had baat bij de komst. Net als de rest van Nederland. "Onze nationale belangen liepen parallel aan die van de NAVO. Als handelsnatie hadden we voordeel bij de stabiele internationale orde die de NAVO schiep."

Andersom gold hetzelfde. Tijdens de Koude oorlog was in de gebouwen het hoofdkwartier van de Allied Forces Central Europe gehuisvest. Na de val van De Muur ondersteunde het de NAVO-operaties op de Balkan en in Afghanistan.

Intimiderend

Hennis benadrukte dat de NAVO nog altijd van groot belang is. Ze zei dat ze daarvan overtuigd raakte toen zij in de Jaren '90 voor de EU in Litouwen werkte en later toen zij Wit-Rusland niet in mocht. "Op het moment dat ik bij de grens arriveerde, werd ik ondervraagd en werd mij de toegang geweigerd door het regime van Loekashenko. Het was erg intimiderend."

Hennis liet blijken de NAVO zeer belangrijk te vinden. "Ik ben er trots op dat mijn land lid is van een organisatie die de ware menselijke waarden nog altijd hoog houdt. Door daar naast elkaar aan te werken is de NAVO niet alleen gegroeid in omvang maar ook in aanzien."

Veranderde politieke situatie

Het NAVO-hoofdkwartier werd in 1967 gestationeerd op het terrein van de voormalige kolenmijn Hendrik. De verhuizing daarheen was destijds noodzakelijk. Frankrijk had onder leiding van president De Gaulle immers besloten de militaire tak van de NAVO te verlaten. Het hoofdkwartier, dat in Fontainebleau kantoor hield, moest daardoor vertrekken.

3 maanden sneller gereed

De nieuwe, net geopende vleugel is 2500 vierkante meter groot. Kantoren, vergaderruimten, een restaurant en een nieuwe, goed beveiligde entree verrezen. De aanbesteding gebeurde in april 2015, in opdracht van Commandant Commando Dienstencentra luitenant-generaal Emile van Duren. Het vandaag geopende pand is 3 maanden eerder opgeleverd dan gepland.

Datum: woensdag 31 mei 2017, 14:37
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Frankrijk, Limburg, Litouwen, Rusland, Wit Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry