Koninklijke eremetaal voor scheidende directeur NIMH

31/05
2017
'Het heeft zijne majesteit de koning behaagt…' Scheidend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) Piet Kamphuis werd gistermiddag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde tijdens zijn afscheid. Hij kreeg het eremetaal uit handen van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp.

Scheidend NIMH-directeur Piet Kamphuis (midden) met vice-admiraal b.d. Commandant Zeestrijdkrachten Borsboom en zijn echtgenote.

Kamphuis werkte 38 jaar onafgebroken bij Defensie. Hij begon als dienstplichtig militair bij de toenmalige Sectie Krijgsgeschiedenis en Ceremonieel van de Landmachtstaf. Kamphuis maakte af waaraan zijn voorganger Kees Schulten begon: de Sectie Krijgsgeschiedenis ombouwen tot een modern historisch instituut.

"Een instituut, dat de vergelijking met de universitaire wereld goed zou kunnen doorstaan. En die professionaliseringsslag heeft zich - mede door jouw toedoen - ook voltrokken. Want de eerste jaren was je nog aanvoerder van de militair historici van de landmacht maar na 2005 van de hele krijgsmacht. En dat heb je maar liefst 27 jaar lang volgehouden!", complimenteerde Middendorp hem.

Ook bootjes en vliegtuigjes

Begonnen als rasechte landmachter, liet Kamphuis zich bij de oprichting van het NIMH, 'onmiddellijk volledig paars spuiten'. Middendorp: "Jij liet er geen misverstand over bestaan dat het NIMH - en zijn directeur voorop - er voor alle 4 de krijgsmachtdelen zou zijn. 'Ik ben nu ook van de bootjes en de vliegtuigjes', zoals jij het zelf treffend formuleerde."

Operationeel dagboek

Kamphuis vergrootte het nut van het NIMH voor de krijgsmacht met de introductie van het 'operationeel dagboek' en de 'operationeel dagboekschrijver'. Middendorp deed daar in 2009 ervaring mee op als commandant van Taskforce Uruzgan. "Voor mij betekende dat dagelijks de verslaglegging lezen en aanvullen, wat altijd 's nachts moest in mijn spaarzame resttijd. Het leverde een zeer gedegen geschiedschrijving op. Een geschiedschrijving, waarbij je je ook realiseert wat je op zo'n dag allemaal meemaakt."

Overige functies

Kamphuis was naast directeur tevens redactielid was van de Militaire Spectator, lid van de Traditiecommissie Landmacht, lid van de Traditiecommissie Krijgsmacht en de Commissie Dapperheidsonderscheidingen en secretaris - en later president - van de Commission Internationale d’Histoire Militaire, het internationaal genootschap van militair-historici.

De nieuwe directeur van het NIMH: professor dr. Ben Schoenmaker

Schoenmaker nieuwe directeur

Professor dr. Ben Schoenmaker (1961) is met ingang van morgen directeur van het NIMH. Hij is nu nog hoofd van de afdeling Operationele Dienstverlening van het instituut. Schoenmaker blijft bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Die leerstoel bezet hij al sinds 2012.

De nieuwe directeur werkt sinds 1988 bij de militair-historische diensten van Defensie. Hij schreef diverse boeken en werkte aan andere publicaties mee. Schoenmaker was hij veel betrokken bij militair-historische beleidsadviezen en verantwoordelijk voor het onderwijs binnen het NIMH. Hij was regelmatig op radio en televisie.

Schoenmaker aan het werk zien, zie: https://www.youtube.com/watch?v=OdICaX3wXYo.

Datum: woensdag 31 mei 2017, 10:22
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry