Regionale hittegolf mogelijk

26/05
2017
We schreven er al eerder over. Een landelijke hittegolf is zeer uitzonderlijk in mei. Het is tot dusver slechts een maal gebeurd, in het jaar 1922. Uiteraard is deze uitspraak in die zin relatief, dat we het hebben over de periode vanaf 1901. Voor een hittegolf zijn tenminste 5 zomerse dagen op rij nodig waarvan het op tenminste 3 dagen ook nog eens minimaal 30 graden wordt. Gisteren werd het alleen in Brabant en Zeeland lokaal 25 graden. Na een koufront is het vanaf dinsdag gedaan met het zeer warme weer. Maandag zou, als alles meewerkt, de benodigde vijfde zomerse dag kunnen worden. De vraag is uiteraard vooral, of het ook inderdaad 3 maal tropisch heet wordt….

Nummer twee

Vandaag voert een matige noordoostenwind heldere en droge lucht aan. In de onderste paar honderd meter van de atmosfeer zat in het noordoosten trouwens wel net voldoende vocht voor laaghangende bewolking en zelfs mist. Voor de rest verloopt deze vrijdag wolkeloos en op veel plekken bovendien zomers warm. In Brabant wordt een maximumtemperatuur berekend van 28 graden. Ook het Zeeuwse Westdorpe kan de tweede zomerse dag op rij binnenslepen. Tropische temperaturen worden vandaag nog nergens verwacht.

Landelijk tropisch

Morgen ruimt de wind naar een zuidoostelijke richting. Dan komt de weg vrij voor zeer warme lucht en wordt het met het grootste gemak minimaal 25 graden, maar op veel plekken kan ook de tropische grens van 30 graden worden gehaald en overschreden. Dat betekent dat het de eerste landelijke tropische dag van 2017 kan worden. Daarvan kunnen we spreken als ook het weerstation te De Bilt de 30 graden haalt. In Brabant is 32 of zelfs 33 graden haalbaar. Met een zuidoostenwind zal het overigens ook op de stranden voor het eerst dit jaar tropisch heet kunnen worden. Op de weerkaart van zaterdag vinden we de kern van het hogedrukgebied terug boven Polen. Tegenspeler is een depressie nabij Noord Ierland. Het bijbehorende koufront komt via Bretagne dichterbij geslopen.

Koufront verdrijft hitte ten dele

Zondag wordt een ander verhaal. Volgens de huidige berekeningen trekt het front in de loop van de nacht naar zondag het zuidwesten al binnen, om overdag min of meer tot stilstand te komen boven het oosten van het land. Het front neemt vooral wat middelbare bewolking mee, waaruit in de onstabiele lucht ook enkele buien kunnen ontstaan. Reeds in de ochtend, maar ook gedurende de rest van de dag. Lokaal kan het ook even onweren. Toch is het zeker geen alarmerende situatie met grootschalig onweer. De hete lucht wordt bovendien maar deels weggewerkt. In de onderste kilometer van de atmosfeer komt wel even een noordwestelijke wind te staan. Dat resulteert in afkoeling, zeker in het westen en noorden. Daar wordt het hoogstwaarschijnlijk niet eens een zomerse dag. In de rest van het land zou dat ondanks wat meer bewolking, een enkele bui, en een zwakke noordwestenwind wel moeten lukken. De grote vraag is vooral, hoe heet het nog in het zuidoosten wordt. Is de tropische grens van 30 daar wel haalbaar? Volgens onze berekeningen zou Eindhoven de 30 nog net kunnen halen, maar bijvoorbeeld Westdorpe niet. In Limburg zou zelfs 31 haalbaar moeten zijn, maar voor een regionale hittegolf loopt men in Limburg dus (vanwege gisteren) nog 1 dag achter op Eindhoven.

Hitte keert even terug

Het interessante is nu, dat er langs het koufront een activerende golf moet ontstaan. Door deze nieuwe lagedrukkern draait de wind maandag tijdelijk weer naar het oosten en trekt het genoemde front als warmtefront noordwestwaarts het land uit. Heel Nederland komt dan in de zeer hete continentale lucht terecht waarin het vrij gemakkelijk 30 graden en meer wordt. In het zuiden en zuidoosten is zelfs een voor mei erg zeldzame 34 graden niet uitgesloten. Dit zou voor een station als Eindhoven de benodigde 3e tropische dag kunnen worden, mits het dus ook op zondag inderdaad lukt. In welk geval we, als alles meewerkt maandag, misschien van een regionale hittegolf kunnen spreken. Een zeldzaamheid, die naast de landelijke hittegolf van 1922 slechts twee maal eerder is voorgekomen in mei, en wel in 1976 en 1998.

Herkansing voor Limburg

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag komt het koufront voor de tweede maal binnen. De kans op een paar fikse onweersbuien is nu wat groter en de afkoeling is ook een stuk overtuigender. Dat maakt dat we dinsdag waarschijnlijk in het hele land in de frissere lucht terecht komen. Toch zou vooral Limburg misschien nog wel net de zomerse grens van 25 kunnen halen. In dat scenario kan Limburg misschien toch nog de benodigde vijfde dag pakken. Als daar de tropische 30 op zondag inderdaad ook lukt, kan dinsdag wellicht ook Limburg zich aansluiten bij de regio’s die een regionale hittegolf halen.

Datum: vrijdag 26 mei 2017, 12:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Ierland, Limburg, Noord-Brabant, Polen, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry