Dauwtrappen!

24/05
2017
Vandaag trekt er iets meer bewolking over dan dat we de afgelopen dagen hadden gedacht. Wat houdt dat in voor de, in eerste instantie, zonnige verwachting voor de komende dagen?

Met een west- tot noordwestenwind worden vandaag wolkenvelden aangevoerd vanaf zee. Op de satellietbeelden waren ze vanochtend vroeg al goed zichtbaar, uitgestrekte bewolkingsvelden ten noordwesten van ons boven de Noordzee. Vooral de noordoostelijke helft van ons land heeft er ‘last’ van. Zo krijgt bijvoorbeeld regio Groningen maar 4 uurtjes zon, tegenover 11 zonuren in Zeeland. Op de Waddeneilanden is vanochtend zelfs een spatterbuitje gevallen, terwijl de weermodellen gisteren toch echt aangaven dat het droog zou blijven.

Heeft dit gevolgen voor het zonnige Hemelvaartsweekend? In zekere zin niet. Een hogedrukgebied trekt morgen namelijk dwars over ons land. Met heel weinig wind, ook hogerop in de atmosfeer, hebben we dan niet meer zo te maken met aanvoer vanaf zee. De wind bij ons gaat draaien, eerst naar het noorden en vrijdag en zaterdag naar het oosten.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag
Vooral in het oosten van het land gaan veel mensen er voor dag en dauw op uit, om in de natuur te zijn wanneer de zon op komt. Daar komt ook de term dauwtrappen vandaan. Rond zonsopkomst is het gras vaak nat van het dauw. Dat kan ook morgen het geval zijn, met her en der een mistbankje of wat nevel. Ook zijn er nog wat wolkenflarden te zien. Dat alles zorgt waarschijnlijk op veel plaatsen juist voor een mooi licht tijdens zonsopkomst, rond 05:30uur.

Overdag blijft het droog en klaart het steeds verder op. Zo wordt het in de loop van de dag flink zonnig. De maximumtemperaturen komen uit op 22 tot 26 graden. Aan de noordkust is het iets minder warm met op Vlieland bijvoorbeeld 18 graden. Daarbij waait het amper.

Hemelvaartsstorm
Dit jaar krijgen we dus een rustige en vrij mooie Hemelvaartsdag, maar dat is wel eens anders geweest. We hebben namelijk zelfs een keer een Hemelvaartsstorm gehad, op 12 mei 1983. Totaal onverwachts sloeg het weer toen om. De verwachtingen waren positief, mensen gingen ’s ochtends de deur uit, veel watersporters waren ook actief. Wat de weermodellen (die in die tijd heel grofmazig waren) niet voorzien hadden, was de ontwikkeling van een venijnig klein lagedrukgebiedje boven het Kanaal. Toen de storm Zeeland had bereikt, werden pas waarschuwingen afgegeven. Chaos was het gevolg en 10 personen zijn toen zelfs omgekomen.

Aanhoudende warmte?
De dagen erna wordt het spannend. Afgelopen dagen berekenden de weermodellen steeds meer warmte. Ook werd er steeds een dagje aan vast geplakt, zodat de droge en (zeer) warme periode zo steeds iets langer werd. De berekeningen van gisteravond en vanochtend vroeg later echter een omgekeerde trend zien. De opmaat naar een stralend zonnige vrijdag, een tropische zaterdag, en met vervolgens zondagmiddag wellicht al de eerste onweersbuien en de daarbij behorende bewolking. De timing is echter nog uiterst onzeker. We houden het in de gaten!

Bron: MeteoGroup

Meer informatie over de Hemelvaartstorm is terug te vinden, klik hier.

Datum: woensdag 24 mei 2017, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Friesland, Groningen, Vlieland, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry