Onder water in- en uitstappen op Zr. Ms. Zeeleeuw

24/05
2017
Een FRISC brengt, vanaf Zr. Ms. Pelikaan, het strategisch transportschip van de marine in het Caribisch gebied, kikvorsmannen naar onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw. Het zijn Maritime Special Operatons Forces-eenheden van het Korps Mariniers. Als ze aan boord zijn, daalt de onderzeeboot tot net onder het zeeoppervlak, zodat de 'kikkers' beurtelings de verschillende drills kunnen uitvoeren. Want als het nodig is, moeten zij ongezien aan land kunnen gaan.

Een kikvorsman van het Korps Mariniers verlaat een onderzeeboot (archieffoto).

Onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw lag de afgelopen dagen in de haven van Willemstad op Curaçao na een week oefenen met mariniers.

Warme, heldere wateren

Mariniers gebruiken de warme, heldere wateren om onder oppervlak in en uit te stappen. Het is immers een van de taken van de onderzeedienst om wereldwijd inzetbaar te zijn. Dat moet ook kunnen met special forces van het Korps Mariniers en onder tropische omstandigheden.

Zr. Ms. Zeeleeuw onderging onlangs een aantal modificaties. Deze oefening was de eerste gelegenheid om met het nieuwe materieel ervaring op te doen.

Zr. Ms. Zeeleeuw met daar achter Zr. Ms. Pelikaan.

Onder water verplaatsen

De eerste dagen werd de zogenoemde FINTOP-procedure geoefend. De kikvorsmannen nemen daarbij plaats in het 'sail'. Dat is de bovenzijde van de toren van de onderzeeboot. Dat gebeurt normaliter buiten territoriale wateren. De sub verplaatst zich onder water naar de opgegeven locatie voor de kust en daar verlaten de kikkers het 'sail'. De onderzeeboot hoeft dan niet te worden "geopend", zoals bij de klassieke in- en uitstappen via een te openen luik.

Vandaag verlaat Zr. Ms. Zeeleeuw weer het gebied.

Datum: woensdag 24 mei 2017, 14:56
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Luik

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry