Weekoverzicht Defensieoperaties

23/05
2017
2 Russische gevechtsvliegtuigen vlogen tot 3 keer toe vlak langs Zr. Ms. Evertsen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 15 tot 22 mei.

De Evertsen maakt deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 en vaart in de Baltische Zee vanwege de zogenoemde geruststellende maatregelen.

Afghanistan

Nederlandse adviseurs droegen in Mazar-e-Sharif de taken over aan een nieuwe rotatie. De vertrekkende adviseurs maakten aanslagen mee op het Duitse consulaat in Mazar-e-Sharif en op de Afghaanse legerbasis Camp Shaheen.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt hierbij gewerkt om het Afghaanse veiligheidsapparaat te verstevigen.

Mazar-e-Sharif vanuit de lucht.

Irak

De Nederlandse militairen van de Capacity Building Mission Iraq droegen in Erbil het commando over aan een nieuwe lichting. De Nederlanders trainen samen met partnerlanden Peshmerga-strijders in de buurt van Erbil. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het juist handelen tijdens gevechtssituaties, explosievenherkenning en schietvaardigheid.

Lopende operaties buitenland:

Nederlandse F-16’s bewaken 4 maanden het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelde inlichtingen in Mali. Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van hierheen uitgezonden militairen. Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio. Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De Defensie Duik Groep zocht noord van Texel en in de Eems Dollard (Waddenzee) naar een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. De luchtmacht bewaakte het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun bij op elkaars grondgebied.

Explosievenruimer aan het werk.

Datum: dinsdag 23 mei 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Estland, Irak, Letland, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Noord-Holland, Polen, Texel, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry