Een eeuw vechten tegen vliegende vijanden

19/05
2017
Onberekenbare regimes met ballistische raketten die duizenden kilometers kunnen overbruggen, maken het specialisme actueler dan ooit. De Nederlandse grondgebonden luchtverdediging viert deze week het 100-jarig bestaan.

Patriot-raketverdedigingssysteem op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik (2013).

Beschikten luchtverdedigers een eeuw geleden over een mitrailleur om vliegtuigen van houten frames en tentdoek uit de lucht te schieten. Tegenwoordig zijn luchtverdedigingseenheden in een voortdurende wapenwedloop verwikkeld met geavanceerde en verdragende raketten, al dan niet uitgerust met nucleaire lading. Zo beschermden Nederlandse Patriot-raketverdedigingseenheden Turkse steden tegen raketten uit Syrië. En het Army Ground Based Air Defence System met zijn Amraam-raketten werd ingezet voor de veiligheid van de deelnemers aan de Nuclear Security Summit 2014.

De 3 Missile Defenders of the Year.

Missile Defender of the Year

In het Nationaal Militair Museum vond deze week de eerste Nederlandse verkiezing plaats van Missile Defenders of the Year. Het ging om 1 iemand van ieder krijgsmachtdeel (uitgezonderd de marechaussee).

Voor de landmacht nam luitenant-kolonel Bas van Mullekom de titel in ontvangst. Als uitwisselingsofficier van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) maakt hij zich onder meer hard voor meer Duits-Nederlandse samenwerking.

Bij de luchtmacht ging de eer naar majoor Peter Geurts. Als uitwisselingsofficier van DGLC in de Verenigde Staten versterkte hij de samenwerking met deze partner. Zo zorgde hij vorig jaar voor een bijzondere life firing–oefening van gemengde Patriot-teams.

Kopgroep

Ook bij de marine staat luchtverdediging hoog op de agenda. Tijdens de At Sea Demonstration (oktober 2015) detecteerde en volgde Zr. Ms. De Zeven Provinciën een ballistische raket tot buiten de dampkring en zorgde gelijktijdig voor de eigen luchtverdedigingscapaciteit. Hiermee bewees Nederland in de kopgroep van Europa te zitten qua luchtverdediging en bijbehorende radartechnologie.

Tijdens de internationale maritieme oefening Formidable Shield (oktober 2017) moet het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr. Ms. De Ruyter dit kunststukje herhalen. Alleen vliegt de te onderscheppen raket dan 2 maal zo hoog en ver, met een snelheid van ruim 20.000 kilometer per uur. Deze unieke capaciteit heeft Nederland dankzij de SMART-L (signal multibeam acquisition radar for targeting longrange).

De maritieme luchtverdediger van het jaar is luitenant-ter-zee 1 Geert ‘SeaBee’ van der Bij. Hij is nu betrokken bij de software-integratie van de waarschuwingssysteem voor ballistische raketten aan boord van de 4 LCF’s.

Secretaris-generaal Wim Geerts bezoekt vanwege het jubileum het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op thuisbasis Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.

Jubileumweek

Naast de verkiezing vond vandaag het symposium ‘United on the ground, decisive in the air’ plaats. Luchtverdedigers keken hier terug naar het verleden, actuele ontwikkelingen en de toekomst lucht- en raketverdediging. Het vandaag gepresenteerde boek ‘Verenig op de grond, daadkrachtig in de lucht’, beschrijft 100 jaar grondgebonden luchtverdediging. Morgen sluiten de luchtverdedigers de jubileumweek af met een reünie.

Datum: vrijdag 19 mei 2017, 15:28
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Houten, Utrecht, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry