Studiedag AUV biedt stof tot nadenken over rol onderwaterrobots

18/05
2017
België en Nederland willen gemeenschappelijk hun mijnenbestrijdingscapaciteit vernieuwen. Maar…welke keuzes moeten er worden gemaakt? Wat is verstandig en welke rol kunnen Autonomous Underwater Vehicles (AUV) in de toekomst spelen. 3 vragen die onder meer centraal stonden tijdens de tweede studiedag over AUV. Die werd gisteren in Den Helder gehouden.

Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Rob Kramer: ook in de toekomst grote behoefte aan mijnenbestrijdingscapaciteit

Er werd een presentatie gegeven over de stand van zaken bij de vervanging. Gerenommeerd onderzoeker en toonaangevend adviseur op het gebied van defensie en veiligheid, dr. Heiko Borchert, sprak over het belang van AUV's. Hij schetste niet allen de huidige ontwikkelingen, maar sprak ook zijn toekomstverwachtingen uit.

Autonome systemen

"Dat bij elkaar gaf veel food for thought", aldus hoofd duikcompagnie van de Defensie Duikgroep luitenant-ter-zee der eerste klasse Sander Kool. "De mijnenbestrijding gaat steeds meer richting autonoom opererende systemen."

Een volgende stap in het vervangingsproces is de keuze voor het juiste systeem waarin alle (geanalyseerde) data staan. "Het moet een systeem zijn dat zowel de mijnenjagers, onderzeeboten als de fregatten voor hun eigen veiligheid en die van bondgenoten kunnen gebruiken."

Randvoorwaarde

Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Rob Kramer benadrukte tijdens het symposium dat er ook in de toekomst grote behoefte blijft bestaan aan mijnenbestrijdingscapaciteit. "De mijnendienst en de DDG worden vaak beschouwd als de bijzondere groep specialisten van de marine. Ik wil dit absoluut wegnemen, want het optreden van de mijnendienst en de DDG is een randvoorwaarde voor het optreden van de rest van de marine. Mijnen blijven, ook in de toekomst, het middel voor landen die een manier zoeken om de westerse leefwijze en de westerse economie te bedreigen."

De studiedag werd bezocht door vertegenwoordigers van de Belgische en de Nederlandse marine, DMO en onderzoeksinstituten TNO en Marin. Tijdens de lunch was er gelegenheid verschillende moderne (onderwater) zoekmiddelen te bekijken en hierover vragen te stellen aan specialisten. Ook hielden Klein Bovenwaterschepen open huis en was eenieder welkom aan boord. Voor de gelegenheid lagen mijnenveger Naaldwijk, inshore mijnenveger Mahu, Zr. Ms. Schiedam en duikvaartuig Argus binnen.

Op het jubileum kwamen rond de 800 belangstellenden af.

Jubileum

Aansluitend werd gevierd dat 180 jaar geleden de voorloper van de Duik- en Demonteergroep werd opgericht en 110 jaar geleden er actief met mijnenbestrijding werd gestart. Op het feest kwamen naast de 200 medewerkers van de Mijnendienst en DDG ook nog eens ongeveer 600 oud-gedienden af.

Datum: donderdag 18 mei 2017, 09:41
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Noord-Holland, Schiedam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry