Eerste regionale tropische dag van het jaar

17/05
2017
Vanmiddag wordt in het zuiden en zuidoosten voor het eerst dit jaar 30,0 graden gemeten. Dit is zeldzaam voor de maand mei.

In met name Brabant en Limburg verwachten we vanmiddag voor het eerst dit jaar de tropische 30 graden. Het maximum is her en der vermoedelijk 31 graden. De zeer warme lucht wordt aangevoerd met de matige zuidoostelijke wind, aan de flank van een storing die nu nog ter hoogte van Engeland ligt. Ook de (vele) zonneschijn helpt mee om de tropische temperaturen te realiseren. Het front vormt de scheidingslijn tussen koele zeelucht en de (zeer) warme lucht op het continent. De verwachting is dat het front komende nacht en morgen overdag van west naar oost ons land passeert. Morgen (donderdag) zal daarmee de verkoeling inzetten met een naar west en later noordwest draaiende wind, plus veel wolken en buiige regen met een verspreide donderklap. De maximumtemperatuur valt terug tot 20 graden in het oosten en noordoosten, en aan de kust wordt het rond 15 graden.

Nog geen landelijke tropendag?
Wanneer het in De Bilt minstens 30,0 graden wordt, hebben meteorologen het over een landelijke tropische dag. Dat wordt voor vandaag naar verwachting NET niet verwacht, maar het is wel spannend!! Volgens MeteoGroup komen we in De Bilt op 29 graden uit. Ook erg warm voor deze tijd van het jaar. De norm, het langjarig gemiddelde (tijdvak 1981-2010), qua maximumtemperatuur is momenteel een graad of 18. Volgens die norm komen in mei 0 landelijke tropische dagen voor. Vanaf 1901 is het in De Bilt in mei zeven keer gelukt om hier de maximumtemperatuur op minstens 30,0 graden te krijgen. De warmste mei-dag in De Bilt is 12 mei 1998, met toen een maximum van 31,6 graden.

Gisteren de eerste zomerse dag
Gisteren 16 mei was de eerste landelijke zomerse dag van het jaar, met in De Bilt maximumtemperaturen boven de 25,0 graden. In Eindhoven was het met 28,4 graden het warmst. Op Vlieland werd het 20,3 graden. Zomerse dagen in mei zijn niet bijzonder. In De Bilt zijn 3 zomerse dagen in mei normaal. De vroegste zomerse datum in De Bilt sinds 1901 is 14 april 2007 met 27,6 graden. In het zuiden van ons land komt zomerse warmte soms al eind maart voor. De 10e oktober 1921 was in De Bilt met 26,7 graden de laatste zomerse dag in het najaar, aldus het KNMI.

Datum: woensdag 17 mei 2017, 12:47
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Friesland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Vlieland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry