Zr. Ms. Evertsen ter afschrikking in Baltische Zee

12/05
2017
Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen heeft zich gisteravond aangesloten bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband, dat variërend uit 6 tot 10 schepen bestaat, vaart in de Baltische Zee vanwege de verslechterde veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied.

In de Baltische Zee.

Door die situatie is er extra aandacht voor de collectieve verdediging van het bondsgenootschap. Daarnaast moet militaire aanwezigheid, zowel op het land, in de lucht als op zee, zorgen voor afschrikking en bijdragen aan de veiligheid in deze regio.

Van de militaire aanwezigheid, zoals het vlootverband, moet bovendien een geruststellende werking uitgaan voor landen nabij Rusland, zoals de Baltische staten, Bulgarije, Polen en Roemenië. Er vaart dan ook regelmatig een NAVO-vlootverband in de regio.

Onmiddellijk en flexibel

De multinationale SNMG1 vormt de maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid bestaat sinds 1968 en stelt het bondgenootschap in staat onmiddellijk en flexibel te reageren op veiligheidssituaties.

Gevechtscapaciteiten

Het vlootverband staat in 2017 onder bevel van de Noorse commandeur Ole Morten Sandquist. Naast aanwezigheid in de Baltische regio, neemt SNMG1 de komende periode ook deel aan grote maritieme oefeningen in de Oostzee zoals Baltic Operations, Dynamic Mongoose, Northern Coast en Brilliant Mariner. Ze zijn er allemaal op gericht de gevechtscapaciteiten van de alliantie te versterken in alle domeinen van maritieme oorlogvoering: op, onder en boven het water én op de grens van water en land.

Om zich aan te sluiten bij het vlootverband in de Baltische wateren vertrok Zr. Ms. Evertsen afgelopen maandag uit Den Helder.

Datum: vrijdag 12 mei 2017, 15:10
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Bulgarije, Polen, Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry