Groeizaam gedonder...

11/05
2017
Buien met risico op onweer plus warmere lucht dan de afgelopen tijd. Het is ander weer geworden. Groeizaam weer.

Een weertype met vocht en warmte leidt in deze tijd van het jaar tot (flinke) groei en bloei, ook van onkruid... Vandaar dat we dit geregeld groeizaam weer noemen. Hier horen ook buien met (soms) onweer bij. Voor de land- en akkerbouw is het fijn wanneer het om niet al te zware buien gaat, zodat de bodem het vocht goed kan verwerken. Voor de recreant mag het helemaal droog blijven...

Deze donderdagmiddag minstens 20 graden
Vanaf vandaag, donderdag, is het van dit groeizame weer. Al blijft het in het noorden vandaag overdag nog droog met daar de meeste ruimte voor de zon. In het zuiden en later midden komen er (enkele) buien opzetten, lokaal met onweer. Een plaatselijke, pittige bui is mogelijk, maar wolkbreuken worden niet verwacht. Voor de buien uit wordt het weer eens op grote schaal minstens 20 graden, de officieel warme waarde. Het kwik stijgt tot maximaal 22 a 23 graden. Alleen op de Waddeneilanden blijft de temperatuur zoals gewoonlijk in deze tijd van het jaar (wat) achter, vanwege wind vanaf het nog koude zeewater. Hier wordt het 16 of 17 graden.

Zaterdag traagtrekkende buien
Morgen - vrijdag- vallen overal buien op passage van een front, een occlusiefront, van boven Frankrijk. En ook in het weekend is het niet droog, ook dan wordt er vochtige en onstabiele 'Franse' lucht aangevoerd. In de nachtelijke uren ontbreekt het overigens nog aan warme lucht, zodat de buiigheid dan minder tot niets voorstelt.

Overdag is er dit weekend tussen de buien door wel vaker ruimte voor de zon dan op vrijdag. Qua regenhoeveelheden zullen er, zoals altijd met buien, regionale verschillen optreden. Op de ene plaats kan het gaan om hooguit 1 millimeter, terwijl zeg 20 kilometer verderop een plens regen mogelijk is. Tot misschien wel 25 millimeter. Waarschijnlijk vallen de zwaarste buien met de grootste kans op onweer op zaterdag en vooral landinwaarts. Omdat er dan weinig wind staat, zullen de buien traag trekken en ter plekke uitregenen. Moederdag lijkt (wat) minder nat te verlopen. De maximumtemperatuur komt telkens tussen 16 en 20 graden uit, waarden die we de afgelopen weken niet of nauwelijks op de thermometers tegenkwamen...

Na moederdag droog
Meteen na zondag, moederdag, wordt het (alweer) droog. Op de weerkaarten zien we een hogedrukgebied eerst boven ons land. Op dinsdag schuift de kern alweer weg. Maar waarschijnlijk volgen enkele droge dagen op rij. Met redelijk wat zonneschijn daarbij én een zuidelijke stroming gaat de temperatuur behoorlijk omhoog. Misschien dat het rond het midden van de week voor het eerst dit jaar zomers warm wordt, ofwel minstens 25,0 graden. Morgen lees je hier ongetwijfeld meer over in deze rubriek, in het uitgebreide weekendweerbericht met de vooruitzichten.

Hooikoorts
Het groeizame weer van de komende dagen is tamelijk ongunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts. Zowel bomen, grassen als kruiden brengen pollen in de lucht. Immers, het aantal in bloei staande plantensoorten dat door de wind wordt bestoven is momenteel behoorlijk groot. Volgens pollennieuws.nl zijn Grote Vossenstaart, Kropaar, Zachte en IJle dravik, Glanshaver en op drogere gronden Struisgrassen de grassoorten die veel in bloei te zien zijn. Volgens deze website is de meerdaagse hooikoortsverwachting 'matig'. Een bui wast de lucht schoon. Tot een paar uur na de bui is de stuifmeelconcentratie in de lucht een stuk lager. Maar tijdens (lange) droge perioden met zonneschijn is de pollendruk vervolgens weer hoger.

Datum: donderdag 11 mei 2017, 13:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry