Defensieministers anti-ISIS coalitie bijeen in Kopenhagen

09/05
2017
Het optreden tegen terreurorganisatie ISIS stond vandaag hoog op de agenda in Kopenhagen. Het onderwerp werd uitvoerig besproken door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar collega’s van Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Irak, Italië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De bondgenoten en partners spraken onder meer over het verloop van de campagne tegen ISIS en over vervolgstappen.

Defensieministers van de anti-ISIS coalitie.

Met steun van de coalitie boeken de Iraakse strijdkrachten inmiddels een aanzienlijke vooruitgang in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. “Maar het moeilijkste deel ligt mogelijk nog in het verschiet”, legt Hennis uit. “ISIS is in West-Mosul geïsoleerd en wordt aangevallen, maar is tegelijkertijd vastbesloten de strijd voort te zetten.”

Verachtelijke tactieken

Zoals bekend gebruikt ISIS verachtelijke tactieken door bijvoorbeeld onschuldige burgers als menselijke schilden in te zetten. Hennis: “Het is dus essentieel om Iraakse grondtroepen te blijven ondersteunen."

Syrië

Tegelijkertijd wacht een moeilijke strijd in Raqqa, alwaar door de coalitie gesteunde Syrische troepen de stad inmiddels bijna geheel omsingelen. Aanwezigheid van Assad-gezinde strijdkrachten, maar ook van Rusland en Turkije maakt de situatie daar nog complexer dan in Irak. Hennis: "ISIS verdrijven uit Raqqa en uiteindelijk militair verslaan, dat is het streven. Ook onze binnensteden zijn hierbij gebaat."

Nederland steunt de voortgang in de strijd tegen ISIS, onder anderen met trainers in Irak maar bijvoorbeeld ook met de inzet van een KDC-10 tankervliegtuig. De ontwikkelingen gaan snel en de behoefte van de coalitie is aan verandering onderhevig. Hier zal steeds weer op moeten worden ingespeeld.

Datum: dinsdag 9 mei 2017, 16:04
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Irak, Kopenhagen, Noorwegen, Rusland, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry