Van vrieskou naar zomerse onweersbuien!

09/05
2017
We hebben een ijskoude nacht achter de rug. Zo wordt maar weer eens bewezen dat het tot IJsheiligen nog gemakkelijk tot vorst kan komen. Overigens betekent dat niet, dat het daarna niet meer kan gebeuren. De kans is alleen een stuk kleiner.

Ondanks de grijze start van gisteren, klaarde het uiteindelijk overal breed op. Zo verliep afgelopen nacht helder. Ook zwakte de wind geleidelijk wat af. De luchtsoort was nog te droog voor uitgestrekte nevel of mist. Het bleef dus helder. De temperatuur zette dan ook een snelle daling in. In de loop van de nacht was het in vrijwel heel Nederland slechts 0 tot 2 graden. En her en der kwam de temperatuur zelfs onder het vriespunt uit met -1 of -2 graden. Het koudste meetpunt was uiteindelijk Deelen met -1,7 graden.

Koude voeten…

De temperatuur wordt altijd gemeten op 1,50 meter hoogte. Aan de grond, op klomphoogte, is het echter vaak nog een stuk kouder. Vooral wanneer het amper waait en helder is, kan het flink uitstralen. Ook afgelopen nacht zaten er vrij grote verschillen tussen de temperatuur op 1,50meter hoogte en de temperatuur gemeten op 10 centimeter hoogte. In Eindhoven was het bijvoorbeeld -0,1 graad, terwijl de temperatuur daar aan de grond tot -5,9 graden was gedaald!

Toch niet zo vreemd in deze tijd van het jaar
Geen wonder dat de vorstgevoelige plantjes vaak genoemd worden in de media. Ondanks dat het op waarnemingshoogte (1,5m) misschien nog boven het vriespunt is, aan de grond kan het dan wel vriezen. En dat is toch de hoogte van de moestuin over het algemeen! Toch is het niet heel vreemd dat het in deze tijd van het jaar nog vriest, extremer is het wanneer het in de zomer nog tot vorst komt. Dat is sinds de metingen pas 8 keer gebeurd. De koudste zomernacht was de nacht van 2 juni 1962. Het koelde toen af tot -0,9 graden in Deelen. Het heeft dus nog nooit meer dan één graad gevroren in de zomer. Op 1,5 meter hoogte. Aan de grond heeft het al wel eens 5 graden gevroren, in Eelde, op 1 juni 1977. Ook in juli en augustus is al wel eens tot nachtvorst gekomen.

Vandaag
Vandaag overdag loopt de temperatuur met veel zon snel op naar 10 graden in Groningen tot 14 graden in Brabant. Boven Engeland ligt een hogedrukgebied, dat een uitloper heeft tot boven onze omgeving. Met dat hogedrukgebied in de buurt, zien we verschillen in ons weerbeeld. In het zuidwesten is er flink wat ruimte voor de zon, terwijl er in het noorden meer wolkenvelden overtrekken. Wel blijft het vrijwel overal droog.

Komende nacht opnieuw koud?
Ook komende nacht is het rustig met weinig wind. Ditmaal klaart het niet in het hele land op, waarschijnlijk blijft het noorden gevoelig voor hardnekkige wolkenvelden. Het binnenland krijgt echter vergelijkbare omstandigheden als afgelopen nacht, waardoor het in provincies als bijvoorbeeld Gelderland opnieuw tot temperaturen rondom het vriespunt kan komen, wellicht met opnieuw een graadje vorst. Ook ditmaal zien we dat het aan de grond op grote schaal gaat vriezen. Waarschijnlijk wordt de (afgeronde) -2 graden niet meer gehaald, omdat er later in de nacht wat sluierbewolking komt binnendrijven.

Zomerse onweersbuien
Vanaf donderdag wordt het een stuk warmer. Het is de eerste dag van de IJsheiligen, de naamdag van Mamertus. Er zijn 5 ijsheiligen, de periode duurt tot en met 15 mei. Gedurende deze periode is het zo’n 17 tot 20 graden. Aangename temperaturen voor veel mensen, wel wordt het wisselvalliger. Donderdag overdag kan vooral in het zuiden al een regen- of onweersbui vallen, vrijdag en zaterdag worden er diverse buien verwacht. Ook dan kan er onweer voorkomen. Het lijken af en toe echte plensbuien te zijn, met haast zomers onweer. Zo gaan we toch langzaamaan richting het zomerseizoen toe!

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 9 mei 2017, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Eindhoven, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry