Meteorologen MeteoGroup op zoek naar tornado’s in VS

07/05
2017
Aanstaande dinsdag vertrekt een groepje meteorologen van MeteoGroup naar de VS op zoek naar supercells en tornado’s. We hopen met mooie beelden terug te komen en meer te leren over de vorming van deze zware buien. De kennis over zware buien is belangrijk, zeker in tijden van klimaatverandering. In een warmere atmosfeer kunnen vaker en zwaardere buien ontstaan, ook in Nederland.

23 juni 2016

De bui vorig jaar die bij velen nog in het geheugen gegrift staat, is de zware hagelbui die op 23 juni over het oosten van Brabant trok. Hagelstenen met een diameter van bijna 10 centimeter veroorzaakten enorm veel schade. De mega-hagelstenen vielen niet uit een gewone onweersbui, maar uit een zogenaamde supercell. Dat is de zwaarst mogelijke onweersbui. Niet alleen hagel, maar ook onweer, zware windstoten en soms een tornado.

Veel tornado’s tijdens start tornadoseizoen

In de VS komen vaker van dit soort buien voor, vooral in het voorjaar en in het begin van de zomer. Door de perfecte mix van verschillende luchtsoorten en door de orografie ontstaan er in vergelijking met Europa vaker tornado’s. Gemiddeld komen er in de VS 1000 tornado’s per jaar voor. Vorig jaar waren dat er minder, 971. In 2015 kwamen 1177 tornado’s voor. Het tornadoseizoen begon dit jaar vroeg. In de periode tussen januari en april kwamen vrijwel wekelijks tornado’s voor, tot nu toe zijn er al 654 tornado’s gerapporteerd. Deze moeten overigens nog wel geverifieerd worden. Vooral buien op 21 januari, 28 februari en 6 maart produceerden veel tornado’s’ (resp. 64, 72 en 79). Helaas vallen er jaarlijks ook vele doden door tornado’s. Dit jaar zijn er al 32 doden te betreuren. De meeste tornado’s werden gesignaleerd in Georgia (107), Texas (83) en Missouri (66).

Hoe ontstaat een tornado?

Een tornado is een krachtige windhoos met een kolom draaiende lucht onder een krachtige buienwolk waarbij de slurf de grond raakt en minimaal windsnelheden van 65 km per uur genereert. Tornado’s in de VS ontstaan doordat koude lucht uit Canada, vochtige en warme lucht uit de Golf van Mexico en droge woestijnlucht uit Mexico bij elkaar komen. De koude lucht uit het noorden dringt onder de warme en vochtige lucht vanuit het zuiden. De warme lucht wordt gedwongen om met grote snelheid op te stijgen. Er moet voldoende vocht aanwezig zijn in de onderste en middelbare lagen van de atmosfeer en de atmosfeer moet zeer onstabiel zijn. Dat wil zeggen dat er sterke opwaartse luchtbewegingen moeten zijn, zogenaamde updrafts. Zo ontstaan krachtige onweersbuien. Tevens moet er sprake zijn van windschering, dat wil zeggen dat de windsnelheden en windrichtingen op diverse hoogtes in de atmosfeer verschillend moeten zijn, waardoor de stijgende luchtstromen gaan roteren. Op grote hoogte waait een krachtige westenwind, de straalstroom. Een krachtige straalstroom voert warme lucht boven in de buienwolk af, waardoor de stijgbewegingen van onder weer versterkt worden. Door de krachtige stijgende bewegingen in een bui ontstaat er aan het aardoppervlak een mini lagedrukgebiedje. Net zoals bij grote lagedrukgebieden stroomt lucht naar de kern van het lagedrukgebiedje. Door de luchtdrukdaling koelt de lucht af en zal de waterdamp condenseren. Als de rotatie krachtig genoeg is ontstaat er onder aan de wolk een uitzakking, een wallcloud. Uit deze uitzakking kan een tornado ontstaan.

Niet alle supercells produceren een tornado

Niet alle supercells produceren een tornado. Wetenschappers weten nog steeds niet waarom de ene supercell wel een tornado produceert en de andere niet. Onderzoekers blijven bezig om het geheim van de tornado te ontrafelen. Meest recente theorieën suggereren dat het ontstaan van een tornado verband houdt met de temperatuurveranderingen tussen koude lucht die van boven uit de wolk rondom de roterende warme opwaartse luchtstroom naar beneden stroomt.

Gunstige weerkaarten voor de Tornadojagers?

Het tornadoteam, Tornadojagers.nl vertrekt a.s. dinsdag 9 mei naar Dallas in Texas waarna we woensdag 10 mei voor het eerst “op jacht “kunnen. Natuurlijk kijken we nu al naar de weerkaarten vanaf woensdag. Op grote hoogte zien we een meanderde straalstroom met op woensdag een rug van hogedruk boven het "mid-oosten" van de VS en een lagedrukgebied boven het zuidwesten. Aan de oostzijde van het lagedrukgebied (trog) zie je een tong met warme en vochtige lucht vanuit de Golf van Mexico en Mexico over Texas richting Colorado stromen. De warmste lucht bevindt zich in Mexico en in het zuiden van Texas. Daar zullen woensdagmiddag onweersbuien ontstaan. Of ze gaan draaien en een tornado produceren, zullen we zien... De dagen daarna trekt de trog opvullend zuidoostwaarts waarbij de warme en vochtige lucht steeds meer moeite krijgt het land op te stromen. Daarna is het wachten op een nieuwe trog vanaf de Oceaan. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen we daar even op moeten wachten (we nemen onze wandelschoenen mee om in de tussentijd een paar mooie parken te bezoeken).

Wil je ons volgen? We zullen regelmatig op onze Facebookpagina Tornadojagers.nl verslag doen van onze avonturen.

Datum: zondag 7 mei 2017, 14:28
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Dallas, Mexico, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry