Twintigers in mei

06/05
2017
Vanmiddag wordt het weer eens rond de 20 graden, maar alleen in het zuiden en slechts 1 dag. Op korte termijn gaat het kwik alweer onderuit. Dit lijkt voor lange termijn echter een ander verhaal.

Deze lente ontbreekt het aan warme dagen, met minstens 20,0 graden. In mei loopt het normaal aantal warme dagen ten opzichte van april wel flink op, dus vroeg of laat zou het toch een keer structureel warmer moeten kunnen worden...

Op korte termijn is dit niet het geval. Vanmiddag wordt het dus tijdelijk in het zuiden rond de 20 graden, op de Wadden is het met 13 graden een stuk koeler. Morgen (zondag) waait de wind uit het noordwesten en wordt overal alweer koelere lucht aangevoerd. Het wordt naar verwachting tussen 12 en 18 graden. En begin komende week komt de temperatuur nog lager uit, met en door een noordelijke stroming. Maandag en ook dinsdag wordt het in de middag veelal 11 tot 14 graden. Te koel voor de tijd van het jaar, de norm is een graad of 17. En gedurende de nacht naar dinsdag komt het misschien landinwaarts her en der tot lichte vorst aan de grond, overigens niet ongewoon voor mei.

Koude meirecords
Natuurlijk kan het altijd nóg kouder in mei...Als het gaat om kouderecords in mei qua maximumtemperaturen, dan is het absolute dieptepunt voor het landelijk hoofdweerstation De Bilt 6,4 graden. Dit maximum werd gemeten op 15 mei 1935. Lang geleden. In de top tien van koudste meidagen vanaf 1901 zien we ook wel twee recentere datums, namelijk twee datums uit 2010. Mei 2010 was een zeer koele mei, met en door hardnekkige noordelijke stromingen. 3 mei 2010 staat op de vierde plaats in die top 10 van laagste maximumtemperaturen in De Bilt. Die dag werd het maar 7,5 graden. En 12 mei 2010 staat op plaats 6 in die lijst, met een maximumtemperatuur van 7,7 graden.

Minstens 15 graden in mei
Maximumtemperaturen van minstens 15,0 graden zijn eigenlijk vrij standaard voor de maand mei. Op Terschelling zijn volgens de norm (langjarig gemiddelde tijdvak 1981-2010) in mei 14 dagen met minstens 15,0 graden normaal, in De Kooy (Den Helder) gaat het om 15 dagen, in Leeuwarden bedraagt deze norm 17 dagen, te De Bilt 23 dagen, terwijl in Brabant 24 dagen met minstens 15 graden in mei normaal zijn en in Arcen, in Limburg, is deze norm het hoogst: 25 dagen.

Minstens 20 graden in mei
Het gemiddeld aantal dagen met minstens 20,0 graden, officieel warme dagen, is (uiteraard) lager. Voor het weerstation Arcen zijn 13 warme meidagen normaal, in Eindhoven 12 dagen, ten opzichte van 6 warme dagen in mei in Leeuwarden, 4 in Den Helder en toch nog gemiddeld 3 warme dagen in mei op Terschelling. Voor het landelijk hoofdweerstation De Bilt zijn 10 warme meidagen normaal. Het moge duidelijk zijn dat de kans op warm mei-weer in het zuiden groter is dan in het (uiterste) noorden van ons land.

2008
In mei 2008, de warmste bloeimaand in ruim een eeuw, hadden we de meeste warme dagen. In De Bilt waren er toen 19 dagen met minstens 20,0 graden en dat was een evenaring van het recordaantal uit mei 1917. En in die zeer koele meimaand van 2010 werden toch nog 5 warme dagen in De Bilt genoteerd.

Later warmer, wel onstandvastig
Nu, in 2017, zijn er in De Bilt tot nu toe drie warme dagen geweest. Op 30 en 31 maart werd het er 21,8 graden en 9 april 21,0 graden. Vanmiddag wordt het in De Bilt vermoedelijk 19 graden. Dus net geen warme dag. De eerstvolgende gelegenheid voor minstens 1 warme dag doet zich later in de week voor. Na woensdag namelijk wordt een oostzuidoostenwind verwacht en komt vanuit Zuid-Europa een portie warmte opzetten. Vanuit deze richting kunnen ook enkele regen- of onweersbuien ons bereiken. Mooi 'hogedrukweer' lijkt er dus niet te zitten, maar onstandvastig. In de temperatuurpluim zien we in ieder geval structureel warmer weer terug, met kans op een paar 'twintigers' in De Bilt.

Bron: MeteoGroup, klimaatatlas, KNMI.

Datum: zaterdag 6 mei 2017, 14:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Den Helder, Eindhoven, Friesland, Leeuwarden, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Noordelijke, Terschelling, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry