Mag een bedrijf toestemming afleiden uit het feit dat je ze mailt?

05/05
2017
Een lezer vroeg me:

In het privacystatement van Vereniging Eigen Huis staat: “Het anderszins verwerken van uw persoonsgegevens geschiedt alleen voor zover u Vereniging Eigen Huis daarvoor ondubbelzinnig toestemming heeft verleend. Die toestemming kan blijken uit het enkele feit dat u per e-mail of anderszins een vraag aan Vereniging Eigen Huis stelt.” Is dat laatste wel rechtsgeldig? Hoe kan men nu uit zo’n “enkel feit” toestemming afleiden?

Toestemming wordt als begrip in de Wet bescherming persoonsgegevens gedefinieerd als een “vrije, specifieke en op informatie berustende wilsuiting waarmee de betrokkene aanvaardt dat hem betreffende persoonsgegevens worden verwerkt”. Dat is een vrij open definitie, maar natuurlijk kan een bedrijf of instelling niet zelf bepalen hoe wettelijke termen moeten worden uitgelegd.

Volgens mij klopt het wel zoals VEH het formuleert. In principe mag je persoonsgegevens alleen verwerken met toestemming. Toestemming moet vrijwillig worden gegeven, maar het is niet verplicht dat expliciet te laten doen. Toestemming mag je onder de privacywet ook concluderen uit ander handelen, zolang maar duidelijk is dat die handeling bedoeld was als (mede) een toestemmingshandeling.

Het lijkt mij dat als iemand je een mail stuurt met een vraag, je wel mag concluderen dat je toestemming hebt om die persoon terug te mailen. Ik denk dat je ook nog wel toestemming hebt om een week later na te mailen of de oplossing beviel en of ze een enquete in willen vullen.

Verder hoef je denk ik niet bang te zijn dat men die toestemming dan gebruikt om bijvoorbeeld verkoop van je gegevens aan de hoogste bieder te rechtvaardigen. Dat kan namelijk niet onder de privacywet: toestemming moet specifiek en doelgebonden zijn. Deze tekst maakt dat duidelijk met “voor zover”. Ze zeggen dus zelf niet meer te doen dan waarvoor je toestemming hebt gegeven.

Toestemming om een antwoord op je vraag te mailen is wezenlijk iets anders dan toestemming om op een nieuwsbrief te komen, of om je gegevens aan een derde te verstrekken. In programmeertaal: toestemming is geen boolean maar een array met toegestane handelingen. En in dit geval zal er dus niet meer gebeuren dan een reactie op je mail.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: vrijdag 5 mei 2017, 08:13
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry