Kille Bevrijdingsdag, zaterdag in het zuiden 20 graden

04/05
2017
Het weer in de meivakantie valt tegen. Er is maar weinig zon, vrijwel dagelijks viel er regen en het is fris. Vandaag en morgen is het op veel plaatsen droog, maar blijft de bewolking hardnekkig. Met een stevige noordoostenwind, op de Wadden krachtig of hard, wordt frisse Noordzeelucht aangevoerd. Met temperaturen tussen 10 en 13 graden is het aan de koude kant. Normaal wordt het in deze fase van mei 16 of 17 graden. Zaterdag lijkt een betere dag te worden met meer zon en hogere temperaturen. Het wordt wel een eendagsvlieg, na het weekeinde wordt het met noordenwinden weer frisser….

Hardnekkige bewolking

De bewolking waar we al dagen tegenaan kijken komt niet uit het westen maar uit het oosten. Tussen een krachtig hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen en een lagedrukgebied boven Centraal-Europa wordt bij ons met een oost- tot noordoostelijke stroming vrij veel bewolking vanuit Duitsland aangevoerd. Soms hebben we geluk en trekt er vanuit Duitsland even een opklaring het land binnen waardoor de zon een uurtje is te zien.

Elders in Europa

Het lagedrukgebied boven Centraal-Europa kan geen kant uit en heeft de afgelopen dagen op diverse plaatsen in Duitsland en in het Alpengebied vrij veel buien veroorzaakt, lokaal met veel regen en onweer. Onder invloed van het hogedrukgebied s het op IJsland en in grote delen van Scandinavië zonnig, maar niet warm met temperaturen tussen 10 en 15 graden.

Droge Dodenherdenking?

In ons land overheerst de bewolking, zwakke fronten vanuit Duitsland veroorzaken van tijd tot tijd regionaal wat regen of buien. Een trog boven Duitsland en België veroorzaakte gisteren en afgelopen nacht in het zuiden en oosten buien, ook vanochtend vallen er in de zuidelijke provincies nog een paar buien. De trog trekt in de loop van de dag langzaam naar het zuidwesten. Op de meeste plaatsen in het zuiden van het land wordt het in de loop van de middag droog en is het tijdens de Dodenherdenking vanavond om 20.00 droog. Een ander weersysteem boven het noorden van Duitsland trekt het noorden van Nederland binnen met in de noordelijke provincies af en toe regen. Een zogenaamd occlusiefront blijft vanmiddag en vanavond tijdens de Dodenherdenking liggen boven het noorden van ons land. Vanmiddag en ook vanavond tijdens de Dodenherdenking kan er in de noordelijke provincies, lokaal wat regen vallen.

Kille Bevrijdingsdag

In de nacht naar vrijdag, Bevrijdingsdag trekt het occlusiefront naar het zuiden en wordt het in het noorden tijdelijk droog met misschien ook wel een opklaring en temperaturen dalend naar 7 graden. In de loop van de nacht komt vanuit Duitsland een volgend zwak occlusie frontje richting de noordelijke provincies met opnieuw een beetje regen in Groningen, Friesland en Drenthe. In de loop van de dag lijkt de neerslag zich te concentreren op de Wadden en wordt het ook in Groningen, Friesland en Drenthe droog. Het blijft wel bewolkt. Opklaringen verwachten we vanuit het zuiden in de namiddag en avond. Onder de wolken blijft het kil. Nog steeds wordt met een matige en in het noordelijke kustgebied nog vrij krachtige noordoostenwind frisse lucht aangevoerd. In Groningen wordt het niet warmer dan 10 graden, in Limburg kan het 13 graden worden.

Zaterdag 20 graden

In de nacht naar zaterdag klaart het vanuit het zuiden op. Zaterdag overdag is vooral in het zuiden de zon te zien, in het noorden blijft de bewolking nog hardnekkig. Met medewerking van de zon en aanvoer van warme lucht met een matige oostelijke wind kan het in de zuidelijke provincies 20 graden worden. Op de Wadden blijft het kwik rond 13 graden steken. Het weer op zaterdag is echter een eendagsvlieg, net zoals afgelopen zondag 30 april. Met een naar noord draaiende stroming worden vanaf zondag vanaf de Noordzee ook wolkenvelden aangevoerd en gaat de temperatuur door aanvoer van lucht over de Noordzee weer omlaag. Zondag wordt het nog 14 tot 18 graden. Begin volgende week wordt het 12 tot 15 graden.

Datum: donderdag 4 mei 2017, 11:45
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Friesland, Groningen, IJsland, Limburg, Noordelijke, Noorwegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry