Dodenherdenking

03/05
2017
Veel kinderen hebben deze week nog meivakantie. Verder zijn er ook veel mensen buiten te vinden tijdens de Dodenherdenking en ook op de Bevrijdingsdag. Vooral het midden van het land lijkt er de komende dagen vrij droog vanaf te komen, het noorden en uiterste zuiden hebben vaker te maken met een beetje regen.

Zowel hogerop in de atmosfeer, als bij ons ‘aan de grond’ hebben we te maken met een rondtollend lagedrukgebied. Het is gevuld met koude lucht, waardoor er veel regengebiedjes rondom de kern van de depressie circuleren. Op deze woensdag ligt de kern van het lagedrukgebied boven Zuidwest-Duitsland, zo’n beetje bij de grenzen van Luxemburg en Frankrijk in de buurt.

Vanmiddag op veel plaatsen droog
De slechtweergebieden die rondom het lagedrukgebied rondtollen, draaien tegen de klok in. Zo krijgen we zowel gisteren als vandaag al te maken met pruttelende regengebiedjes die vanuit Duitsland over Nederland trokken. Inmiddels is deze woensdag de meeste regen en grijzigheid al via Zeeland naar België verder getrokken. Het klaart wat op en veel plaatsen houden het vanmiddag droog.

In het zuiden onweerskansen
Tegelijkertijd zien we in Duitsland al een tweede ‘slechtweergebied’ klaarliggen. De buien bereiken vanaf de late middag Limburg en trekken vanavond over Brabant en Zeeland. Ook het rivierengebied en wellicht ook de regio’s net iets ten noorden daarvan, krijgen ermee te maken. Dat zijn ietwat pittigere buien, mogelijk met een klap onweer.

Dodenherdenking
Donderdagochtend vroeg trekken die buien verder naar België. Dan is het kortdurend in heel Nederland droog. De kern van het lagedrukgebied ligt ook tegen die tijd nog steeds in dezelfde omgeving en trekt pas vanaf vrijdag via het Alpengebied vervolgens verder oostwaarts. Op de donderdag levert het voor ons dus nog niet veel verandering op. Opnieuw trekt er in de loop van de dag een gebied met (mot)regen vanuit Duitsland richting onze omgeving. Ditmaal lijkt het regengebiedje vooral over de noordelijke delen van het land te trekken. Tijdens de Dodenherdenking levert dat in de provincies Drenthe en Groningen af en toe regen op. Ook plaatsen in Overijssel, Flevoland en Noord-Holland zijn gevoelig voor een spat. Elders blijft het met een beetje geluk droog.

Bevrijdingsdag
Morgen geven we meer details over Bevrijdingsdag. Voor nu kunnen we in ieder geval in grote lijnen al zeggen dat het in de middag op veel plaatsen droog is. Het is een tamelijk bewolkte dag. Vooral de ochtend levert in de noord(oost)elijke provincies wellicht een drup op. Later op de dag geldt dat juist voor Limburg. Het wordt circa 11 tot 14 graden.

Records?
Sinds 1945 hebben we op 5 mei 4 keer een zomerse Bevrijdingsdag gehad, met 25 graden of meer. Een bizar koude 5 mei hebben we ook gekend, in 1979 werd het slechts 7,2 graden. Sinds 1945 is het op 5 mei zelfs al 5 keer kouder geweest dan 10 graden. De temperaturen die we op deze Bevrijdingsdag 2017 gaan halen, komen uit op circa 12 of 13 graden in De Bilt. Dat kunnen we dus bepaald geen record noemen.

Netflixweer
Met dit grijze, sombere weer, sijpelen de weerwoorden opnieuw binnen. Van vorig jaar kenden we al de vijftigtintengrijsweer, maar ook het subtielere radioluisterweer. Vanochtend kwam presentatrice Tessel Linders van Omroep Brabant met de uitspraak Netflixweer. Heb je ook een creatief of gek bedenksel over het weer, laat het ons dan weten! Elk jaar verzamelen we weerwoorden, vorig jaar is bijvoorbeeld het weerwoord flitswinter gewonnen. Alle ideeën worden samengepakt, en ook op het einde van dit jaar kan er gestemd worden op hét weerwoord van 2017.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 3 mei 2017, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Drenthe, Duitsland, Flevoland, Frankrijk, Groningen, Limburg, Luxemburg, Noordelijke, Overijssel, Utrecht, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry