Hooikoorts?

02/05
2017
Er kan geklaagd worden over het grijze en miezerige weer, maar diegene met hooikoortsklachten zijn er misschien wel blij mee. De motregen wast de lucht schoon en verlicht zo snel de klachten. Toch dwarrelen de pollen tijdens droge periodes al snel weer in het rond.

Wat is hooikoorts?
De naam hooikoorts heeft eigenlijk vrij weinig te maken met hooi. Alhoewel, gras kan één van de veroorzakers zijn van hooikoorts. De naam hooikoorts verwijst naar de periode waarin de klachten bij mensen voorkomen, namelijk het hooiseizoen.

Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel ofwel pollen van grassen, planten en bomen. Bij mensen die gevoelig zijn voor deze pollen, die zich gemakkelijk met de wind in de lucht verplaatsen, geeft dit een allergische reactie in de slijmvliezen van onder andere de neus en de ogen.

Deze doorgaans onschuldige pollen komen in de luchtwegen terecht. In principe reageert een gezond lichaam hier niet op. Bij mensen met een allergie is het afweersysteem in de war waardoor er een reactie plaats vindt. Er worden antistoffen aangemaakt waarna de slijmvliezen reageren. Bij de één kan dit een branderig en jeukend gevoel in de neus veroorzaken dat zich uit in stevige niesbuien. Iemand anders kan weer last hebben van jeukerige, branderige en tranende ogen. Ook kunnen hoestklachten ontstaan.

Veroorzakers
De klachten worden een groot deel van het jaar veroorzaakt door verschillende soorten gras, onkruid, planten en bomen als de Hazelaar, Berk en de Els. Echter, de meeste klachten doen zich voor in de periode april tot en met augustus. De bovengenoemde grassen, planten en bomen zorgen in hun bloeiperiode voor een grote stuifmeelproductie om de kans op een succesvolle bestuiving zo groot mogelijk te maken. Het weer speelt hierbij een grote rol.

De invloeden van het weer
Op de eerste plaats bepaalt het weer wanneer de bloeiperiode voor veel bomen en planten gaat beginnen. Als de temperatuur eenmaal hoog genoeg is wordt de natuur wakker en begint de productie van stuifmeel door grassen, planten en bomen. Dit verschilt van jaar tot jaar. Ook het verloop van de dag is van invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht en ook hierbij speelt het weer een grote rol. ’s Nachts en in de vroege morgen staat er minder wind dan overdag. Het stuifmeel is hierdoor op dit tijdstip van de dag nog niet zo verspreid waardoor de hooikoortsklachten minder zijn. In de vaak vochtige lucht komt het stuifmeel minder gemakkelijk los. Overdag loopt de temperatuur op waardoor de lucht droger wordt en er meer wind komt te staan. De pollen kunnen zich nu beter verspreiden door de lucht. Hierdoor nemen de klachten in de loop van de dag toe.

Geografische invloeden
Niet alleen weersinvloeden bepalen de hoeveelheid pollen. Ook de geografische ligging is van invloed. Uit tellingen is gebleken dat er in kustgebieden minder stuifmeel in de lucht aanwezig is. Dit wordt vooral veroorzaakt door overheersende west- en noordwestenwinden. Vanaf zee worden geen pollen aangevoerd.

Op het platteland zitten er drie tot vijf keer zoveel pollen in de lucht als in stedelijke gebieden. Dit komt deels door de wind die in deze gebieden minder wrijving van het aardoppervlak ondervindt en harder kan waaien en dus meer pollen in beweging brengt. Vooral in de buurt van snelwegen kan de pollenconcentratie flink oplopen. Door de wervelingen, veroorzaakt door het autoverkeer, kan er hier veel transport van pollen plaatsvinden. In berggebieden zorgt de extra wrijving van het aardoppervlak en daardoor de afremming van de wind daarentegen voor minder pollen in de lucht.

Verwachtingen
Regen wordt door veel hooikoortspatiënten gezien als een verademing. Door de regen wordt de lucht als het ware gezuiverd van pollen. In droge perioden worden de klachten van hooikoortspatiënten erger. Vandaag en morgen zal er regelmatig (een beetje) regen vallen waardoor de omstandigheden voor hooikoortspatiënten gunstig zullen zijn. Richting het weekend wordt het droger en in het weekend ook warmer waardoor de hooikoortsklachten weer toe zullen nemen.

Bronnen: Pollen Informatie Dienst (Leids Universitair Medisch Centrum); Kring Apotheken; Nederlands Huisartsen Genootschap; pollennieuws.nl; MeteoGroup

Datum: dinsdag 2 mei 2017, 12:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry