Hardnekkige lagedrukgebieden

01/05
2017
Vanaf de Atlantische Oceaan trok gisteren – zondag – een lagedrukgebied via de Golf van Biskaje en Bretagne het Europese vasteland op en ook boven de Alpenregio zijn enkele lagedrukgebieden actief. Pas richting het komende weekend lijken we wat meer hogedrukinvloed te gaan krijgen, waarna de zon zich weer wat vaker laat zien en de temperatuur weer iets hoger uit gaat komen.

Het lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan en de bijbehorende storingen resulteerden zondag in grote delen van Frankrijk al op grote schaal in waarschuwingen. Op veel plaatsen viel 10 tot 25 millimeters regen en vooral in delen van de Lozère en Cevennen in Zuid-Frankrijk viel in relatief korte tijd zelfs 50 tot 60 millimeter. De regenmeter op Mont Aigoual ving zelfs ruim 80 millimeter op, maar deze berg staat dan ook bekend om de overvloedige regenval en heeft hier zijn naam ‘Regenberg’ ook aan te danken. Een vaker voorkomend scenario is namelijk dat vochtige en warme lucht vanuit het Rhônedal opstijgt tegen de Cevennen, wat resulteert in veel regen langs de flanken van de berg. Tevens kwam het gisteren op diverse plaatsen in Frankrijk tot stevig onweer en veel wind(stoten).

Diagonaal over het land
Hoewel de kern van het lagedrukgebied vrij standvastig boven Bretagne bleef liggen, trok het front al afzwakkend noordwaarts en ligt vandaag – maandag –diagonaal over ons land, om daar enige tijd te blijven hangen. In een strook van noordwest naar zuidoost valt vandaag dan ook de meeste neerslag, 2 tot 5 millimeter, alleen in delen van Gelderland valt regionaal nog iets meer. Aan weerszijden van die storing is overwegend droog en is er soms ook wat ruimte voor zon. Vooral in de regio Groningen blijft het tot de avond droog en daar wordt het met de zon er geregeld bij nog 16 graden. In de rest van het land is het een paar graden frisser, namelijk 12 tot 14 graden.

Front keert terug
Maandagavond trekken zowel de bewolking als de regen noordwaarts en wordt het ook in Groningen nat, terwijl het zuiden dan tijdelijk droger wordt. Lang duurt dit echter niet, want door de opbouw van hogere luchtdruk boven Scandinavië wordt het front terug naar het zuiden gedrukt en blijven we ook dinsdag met datzelfde steeds verder afzwakkende front te maken houden. Qua weer verandert er dan ook niet veel. Het blijft tamelijk bewolkt en soms valt er wat regen.

Volgend lagedrukgebied
Het lagedrukgebied boven Bretagne verdwijnt van de weerkaarten, maar vanuit de Alpenregio schuift een volgende kern van lage luchtdruk noordwaarts en komt in de nacht naar woensdag net ten oosten van ons te liggen. Dat resulteert vooral woensdagochtend opnieuw in regen, maar het geheel schuift gedurende de dag westwaarts en komt boven het noordwesten van Frankrijk te liggen. Vanuit het noorden gaat de luchtdruk vervolgens ’s middags omhoog, waarna het op steeds meer plaatsen droog wordt. Met een naar noordoost draaiende wind blijft het alleen wel fris, met 12 tot maximaal 15 graden.

Overwegend droge Bevrijdingsdag
De dagen daarna zitten we steeds een beetje op de grens van hogere luchtdruk ten noorden van ons en lagere luchtdruk in het zuiden. Ondanks nog steeds veel bewolking, lijkt het dan wel overwegend droog te blijven. En vooral op Bevrijdingsdag – vrijdag – is er aan de kust ook wat ruimte voor zon. Qua temperatuur verandert aanvankelijk weinig. Pas in het weekend draait de wind meer naar het oosten en stroomt iets drogere en mildere lucht onze omgeving in. De zon laat zich dan weer wat vaker zien en de middagtemperaturen stijgen tot lokaal 18 of 19 graden.

Datum: maandag 1 mei 2017, 14:23
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Gelderland, Groningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry