Defensieministers EU bijeen op Malta

27/04
2017
Terwijl Nederland Koningsdag vierde, kwamen vandaag in Valletta (Malta) de Europese ministers van Defensie bijeen. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar collega’s spraken onder meer over de positionering van Europa als betrouwbare veiligheidspartner, inclusief het beter benutten van de snel inzetbare eenheden van de EU en het minder vrijblijvend maken van de Europese samenwerking op het terrein van veiligheid en defensie.

Ambassadeur Joop Nijssen van Malta samen met de minister

Ook spraken zij over Libië. De defensieministers maken zich zorgen over de zwakke positie van de eenheidsregering, en daarmee de fragiele politieke situatie in Libië. De Europese Unie bekijkt momenteel of de inzet rondom Libië, zoals de maritieme missie EUNAVFOR MED Sophia, volstaat. Minister Hennis pleitte voor blijvende betrokkenheid van de EU, onder meer door de autoriteiten te helpen bij de bestrijding van smokkelnetwerken. Zoals bekend heeft Nederland eind 2016 Zr. Ms. Rotterdam ingezet als platform voor de training van Libisch kustwachtpersoneel.

EU battlegroups

Daarnaast werd gesproken over de EU battlegroups, de snel inzetbare eenheden van de Europese Unie, die tot op heden nooit werden ingezet. Minister Hennis liet zich daar opnieuw kritisch over uit: “Use them or loose them”, hield ze haar collega’s wederom voor. “Het gaat vooral om de politieke wil om militaire eenheden ook daadwerkelijk in te zetten. We moeten af van de vrijblijvendheid”, aldus Hennis.

Sterker Europa

Over het initiatief om tot een permanent gestructureerde samenwerking te komen (PESCO) is Hennis eveneens stellig: "Ik zie dit vooral als een impuls voor betere samenwerking met als doel het verhogen van onze militaire slagkracht. Als Europa een geloofwaardige veiligheids- en defensiepartner wil zijn, is dit simpelweg noodzakelijk." Wat Hennis betreft gaat het om een sterker Europa binnen de NAVO, met capaciteiten waaraan beide organisaties behoefte hebben. "Nieuwe capaciteiten en structuren moeten toegevoegde waarde hebben en niet tot meer bureaucratie leiden."

Krachten bundelen

Minister Hennis blikte ook terug: "Als één ding de afgelopen jaren duidelijk is geworden, is het dat geen enkele lidstaat de dreigingen en risico's om ons heen in z'n uppie het hoofd kan bieden. Die dreigingen en risico's schreeuwen om actie. Meer investeren en de krachten bundelen, is het devies. Europa moet meer verantwoordelijkheid willen nemen en dus meer op de mat leggen als het gaat om de bescherming van wat ons dierbaar is. Onze interne en externe veiligheid zijn twee kanten van dezelfde medaille. De druk die op onze schouders rust, is voelbaar en we moeten handelen. Als we de urgentie hiervan onvoldoende erkennen, zetten we onze belangen en veiligheid op het spel."

Datum: donderdag 27 april 2017, 14:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Malta, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry