Weekoverzicht Defensieoperaties

25/04
2017
Nederlandse militairen in Afghanistan kregen hoog bezoek. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp deden waarschijnlijk voor het laatst samen het land aan. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 18 tot 25 april.

Minister Hennis en generaal Middendorp spraken uitgebreid met de aanwezige militairen (Foto: ANP)

Beeld: ©ANP / ANP

Op een Afghaanse legerbasis in de provincie Balkh verleenden 3 Nederlandse militairen medische hulp aan enkele Afghaanse collega’s. Die waren gewond geraakt na een aanval van de Taliban.

Mali

Het militaire kamp in Mali wisselde van commandant. Luitenant-kolonel Gert Strick nam het stokje over van ranggenoot Ron Sensen. Daarmee wordt 13 infanteriebataljon van het Regiment Stoottroepen hofleverancier van de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup

Training Peshmerga (november 2015).

Irak

Nederlandse militairen van de luchtmobiele brigade en het Korps Mariniers trainden samen met partnerlanden Peshmerga-strijders in de buurt van Erbil. Gevorderde eenheden leren operaties uit te voeren om in hun eigen regio aanslagen te voorkomen. De training van Nederlandse genisten en assault engineers werpt zijn vruchten af. Iraakse genisten ruimden vele geïmproviseerde explosieven (IED’s). Met het train-the-trainer-programma leert het Iraakse kader zelf collega’s te trainen.

Lopende operaties buitenland:

Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Deze versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen. Op defensie.nl staat een weblog van hierheen uitgezonden militairen. Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen patrouilleerden in het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen, dat zij tot en met deze maand bewaken. Een Nederlands force protection-detachement bewaakte Belgische F-16’s, die in het Midden-Oosten zijn gestationeerd. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer en dragen zo bij aan de vliegveiligheid in de regio. Nederlandse militairen helpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de trainingsmissie EUTM in het Oost-Afrikaanse land nemen nóg 10 Europese landen deel. EUTM-S traint jaarlijks een Somalisch bataljon. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten leverde onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Zr. Ms. Van Amstel dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het multipurposefregat voerde daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit. Lopende operaties/acties binnenland:

De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Defensie assisteerde de politie bij het zoeken naar verborgen ruimtes in een Zuid-Limburgse woning. De luchtmacht bewaakte het Joint Force Command te Brunssum. Het gebeurt vaker dat (NAVO)-landen elkaar ondersteunen op het grondgebied van een partner. In dit geval dus bij het Limburgse NAVO-hoofdkwartier.

Datum: dinsdag 25 april 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Estland, Irak, Letland, Limburg, Litouwen, Mali, Polen, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry