Fotogeniek weer

25/04
2017
We bevinden ons momenteel in een koude noordweststroming met de aanvoer van flink wat (hagel)buien. Voor velen is het even afzien en hopen op warmere tijden, maar voor weer- en natuurfotografen levert dit juist de ultieme plaatjes op. Vanuit alle hoeken van het land krijgen we dan ook schitterende foto’s binnen. Aan de hand van een actuele fotoselectie nemen we u mee naar het huidige buienweer. Uiteraard blikken we ook even vooruit. Gloort er hoop voor de warmteliefhebber?

Het weerbeeld verandert vandaag sterk. Het ene moment is de lucht staalblauw en oogt het vriendelijk, terwijl korte tijd later de hagel tegen het raam klettert. Hoe verloopt de rest van vandaag en de komende dagen?

Vandaag
Deze dinsdag hebben we te maken met een koude en onstabiele luchtsoort. Deze lucht is afkomstig vanaf de regio noord van Ijsland. Op ongeveer 1,5 kilometer hoogte schommelt de temperatuur vandaag rond -5 graden. Door de sterke zonne-instraling warmt het land vrij snel op, waardoor snel stijgende thermiekbellen ontstaan en daarmee opbollende stapelwolken. De stapelwolken worden op veel plaatsen zodanig groot dat er neerslag uit valt. Dat de aangevoerde lucht behoorlijk koud is, blijkt wel tijdens de passage van een bui. Naast regen valt er namelijk ook regelmatig hagel. Bovendien daalt de temperatuur met gemak een paar graden.

De rest van de middag blijven enkele regen- en hagelbuien actief, maar de zon is ook regelmatig van de partij. In de loop van de middag wordt de buiigheid enigszins onderdrukt, zodat het aantal en de intensiteit ervan iets afneemt. De wind is west- tot noordwestelijk en aan zee eerst nog tippend aan windkracht 6. Gaandeweg de middag neemt de wind overal iets af. De temperaturen zijn zeer mager voor de tijd van het jaar. Van noord naar zuid wordt het maximaal 8 tot 10 graden, terwijl het langjarig gemiddelde rond 15 graden ligt.

Woensdag
Tijdens de nacht valt in de kustgebieden nog een enkel buitje. Elders is het zo goed als helder. Bij een verder afnemende wind wordt het landinwaarts behoorlijk koud met plaatselijk -1 graad.

Overdag komt de zon er wederom goed bij, maar de atmosfeeropbouw is nog steeds onstabiel. Dit betekent dat zich door het oplopen van de temperatuur opnieuw flinke stapelwolken vormen met verspreid een paar buien. In aantal zijn het waarschijnlijk minder buien dan vandaag, maar de buien kunnen wel wat forser uitpakken. Naast regen en hagel is in het binnenland ook een klap onweer mogelijk. De noordwestenwind is wat rustiger dan vandaag met 2 tot 4 Beaufort. Met 10 à 11 graden blijven de temperaturen gematigd.

Koningsdag
Na een koude Koningsnacht (landinwaarts opnieuw lokaal wat vorst) lijkt het weerbeeld overdag sterk op dat van vandaag en morgen. Dat betekent dat er gedurende de dag stapelwolken en vooral landinwaarts her en der een (hagel)bui. In de kustgebieden lijkt het op veel plaatsen droog te blijven met flink wat zonneschijn. In de oostelijke landsdelen vallen op de meeste plekken 1 à 2 buien. Bij een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind wordt het 10 of 11 graden.

Vrijdag
Op deze dag is er duidelijk meer bewolking aanwezig dan voorgaande dagen. Dit als gevolg van de passage van een storing. Vooralsnog lijkt vooral in de ochtend en het eerste deel van de middag een gebied met wat buien van noordwest naar zuidoost over het land te trekken. In de middag komt vanuit de noordwesthoek de zon weer wat vaker tevoorschijn. Ondanks meer wolken weet het kwik toch een tikkeltje hoger uit te komen dan de dagen ervoor: 10 tot 12 graden. Dit heeft te maken met een wat meer naar west- tot zuidwest gedraaide wind, 2 tot 4 Beaufort.

Dagen daarna: hogere temperaturen?
De subtiele winddraaiing op vrijdag vormt een eerste aanzet tot aanmerkelijk stijgende temperaturen tijdens het weekeinde. Op zaterdag wordt het van noord naar zuid al 11 tot 14 graden, maar de zondag doet daar met 15 tot 19 graden een flinke schep bovenop. Ook het weerbeeld knapt behoorlijk op. Zaterdag is het nog half bewolkt en valt een enkel buitje, maar zondag blijft het vrijwel overal droog met daarbij uitbundige zonneschijn.

De weersverbetering is echter geen lang leven beschoren, want begin volgende week doen met een zuidweststroming opnieuw regenstoringen onze omgeving aan. Wel blijven de temperaturen waarschijnlijk aardig op niveau met op uitgebreide schaal meer dan 15 graden in de middag. De vorst in de nachten is dan ook zeker verleden tijd.

Eigen foto’s opsturen
Elke dag ontvangen we tientallen prachtige weergerelateerde foto’s van gepassioneerde fotografen of mensen die toevallig een mooi plaatje wisten vast te leggen. Deze foto’s gebruiken wij (uiteraard met bronvermelding) onder meer ter ondersteuning van weerartikelen op weer.nl als ook op onze sociale media (Facebook, Instagram en Twitter). We ontvangen uw weer- of natuurfoto graag, waarvoor hartelijk dank.

Heeft u ook een mooie foto gemaakt? Deze kunt u naar ons opsturen via waarnemingen@weer.nl.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Sytse Schoustra, Terschelling.

Datum: dinsdag 25 april 2017, 15:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: IJsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry