Water winnen in Mali blijkt te kunnen (video)

25/04
2017
Is het mogelijk water te halen uit woestijnlucht? Of valt water te zuiveren met een soort koffieapparaat. Op het militaire kamp in Mali experimenteerden Nederlandse onderzoekers een week met baanbrekende technologieën. Vandaag presenteerden zij in Den Haag de resultaten.

Met behulp van deze Desert Twins is in Mali drinkwater uit de lucht gehaald.

Ap Verheggen haalde in de bloedhitte drinkwater uit de lucht. Dat deed hij met 2 speciaal voor Mali gebouwde Desert Twins, geïnspireerd op een maanlander. Via een zonnepaneel wekte hij energie op en koelde een aluminium blokje af. De temperatuur zakt tot onder het dauwpunt van de lucht. Die condenseert vervolgens op het blokje, druipt eraf en wordt opgevangen.

Nu de installaties zijn getest heeft Verheggen ook een idee om de Desert Twins efficiënter te maken. “Ik denk dat we nu overal ter wereld goedkoop drinkwater kunnen produceren. Dat geeft echt hoop.”

Video: bekijk hoe de onderzoekers hun technolgie testen

Download deze video

MP4-video

Video | 25-04-2017 | 00:04:35 | mp4 | 56.1 MB

Ook 2 jonge ingenieurs van de Haagse Hogeschool testten hun innovatie onder de hete zon op het Nederlandse kamp. Hun waterzuiveringsapparaat ter grootte van een koffiemachine kan in potentie met zonne-energie brak water zuiveren en ontzilten.

Emad, van de Haagse Hogeschool, toont zwaar vervuild water uit de Niger dat hij gaat zuiveren.

Eindeloze mogelijkheden

Oud-minister van Defensie professor Joris Voorhoeve leidt het project van het tweetal. “Als dit prototype verder wordt ontwikkeld en aan gewone mensen beschikbaar gesteld, lijken de mogelijkheden eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan drinkwater in vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten, dat nu kampt met een tekort.”
Voorhoeve denkt dat militairen waarschijnlijk als geen ander zien wat de gevolgen kunnen zijn van een wereldwijd watertekort. Denk aan mislukte oogsten, vluchtelingenstromen en gewelddadige conflicten.

Vlnr.: Water uit de Niger is na verloop van tijd gezuiverd.

Defensief ecosysteem

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp was direct enthousiast over beide initiatieven. Daarom nodigde hij de onderzoekers uit in Mali te gaan testen. Defensie haakt graag aan bij technologische ontwikkelingen. Want om conflicten te voorkomen of op te lossen is meer nodig dan militaire middelen alleen. Ook niet-militaire professionals en organisaties zijn vereist voor een veiligere wereld. Onder de noemer defensief ecosysteem wil de krijgsmacht de krachten bundelen. Dat betekent onder meer een platform bieden voor praktische innovatie.

Datum: dinsdag 25 april 2017, 16:06
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Mali, Niger

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry