Japanse bloesemverwachtingen

24/04
2017
In ons land is de bloesem van de meeste boomsoorten inmiddels over zijn hoogtepunt heen. Er zijn echter plekken in de wereld waar de bloesemperiode nog moet beginnen, zo ook in het noorden van Japan. Er is geen ander land dan Japan waar men de bloesempiek zo nauwlettend in de gaten houdt. Het Japanse nationale weerbureau geeft zelfs officiƫle bloesemverwachtingen af.

Als gevolg van enkele warme laatste dagen van maart ontwikkelde de bloemknoppen zich in ons land in een razendsnel tempo. Hierdoor stonden veel fruitbomen dit jaar relatief vroeg in bloei. Veelal zijn het appel-, peren- en kersenbomen die in grote getale rond april voor enkele dagen opmerkelijk roze of wit verkleuren. De bloeiperiode wordt voor een groot deel bepaald door het weersverloop in de dagen ervoor.

Warme en zonnige maart
Afgelopen maart ging de boeken in als de op een na zachtste sinds het begin van de metingen in 1706. Op het landelijk KNMI-hoofdstation in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur ruim 2,5 graden hoger uit dan het langjarig gemiddelde. Bovendien scheen de zon over het land gemiddeld genomen ruim 50 uur meer dan gebruikelijk, goed voor een negende plaats van zonnigste maartmaanden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bloemknoppen zich dit jaar circa twee weken eerder openden dan normaalgesproken.

Sakura
Japan wordt elk jaar rond deze tijd overspoeld door toeristen van over de hele wereld vanwege de sakura, Japans voor kersenbloesem. De bloesem staat daar symbool voor de vergankelijke schoonheid en wordt in Japan erg serieus genomen. Het is zelfs zo dat het nationale weerinstituut (JMC) elk jaar met bloesemverwachtingen komt, op basis van het verwachte weer.

Grote verschillen
Japan kent tamelijk grote verschillen in klimaat tussen het noorden en zuiden. Bovendien veroorzaakt een langgerekte bergketen (Japanse Alpen) ook voor vrij grote verschillen tussen oost en west. Mede hierdoor vertoont de verspreiding van de sakura een enigszins grillig karakter. In de regio van de hoofdstad Tokyo kwam de kersenbloesem rond 25 maart al op gang. Daarentegen moet de bloesemperiode in het noorden van Japan nog van start gaan.

Actuele bloesemstand Japan
Het Japanse weerinstituut JMC maakt een verwachting voor zowel de begindatum van de kersenbloesem als ook de datum waarop de meeste bloesems zichtbaar zijn. Volgens de laatste verwachting (gepubliceerd op 20 april) is de sakura in het overgrote deel van Japan al begonnen of zelfs over het hoogtepunt heen. Op het noordelijkste en koudste eiland Hokkaido moet de bloeiperiode echter nog aanbreken. In Sapporo (de grootste stad op dit eiland) wordt het bloesemmaximum pas rond 5 mei verwacht.

Bron: MeteoGroup
Gebruikte bronnen: JMC, KNMI, TST.
Foto voorpagina: Ben Saanen.

Datum: maandag 24 april 2017, 15:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Japan, Sapporo, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry